tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Tarım arazilerinin kaderini artık iki imza belirleyecek

26.1.2018

Tarım arazilerinin kaderini artık iki imza belirleyecek

Tarım arazilerinin kaderini artık iki imza belirleyecek

Her ilde bulunan Toprak Koruma Kurulu’nun yapısında değişikliğe gidildi. Yalnızca 2 üyenin imzasıyla karar alınabilmesini mümkün kılan değişiklik, tarım arazilerinin geleceğine yönelik endişeleri arttırıyor.

Tarım arazilerinin korunmasına dair yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Toprak Koruma Kurulu’nun karar alma mekanizmasında yapılan değişiklik tarım arazilerinin amaç dışı kullanımını kolaylaştıracak.

30311 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlamasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dikkat çekici ayrıntılar içeriyor. Yapılan değişiklik Toprak Koruma Kurulu’nun artık 3’te 2 yerine 5’te 3 oy çoğunluğuyla karar alabilmesini öngörüyor.

Enerji ve ulaşım projeleri için karar almak kolaylaştırıldı

2005 yılında kabul edilen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesinde oluşturulan ve toplam 9 üyesi olan Toprak Koruma Kurulu’nun karar alabilmesi için en az 6 üyenin aynı yönde oy kullanması gerekiyordu. “Kurul kararları en az beşte üç çoğunlukla alır” denilen yeni yönetmelikte ise “Kamuya ait enerji ve ulaşım yatırımı projelerinde Kurul kararları toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile de alabilir” ifadeleri yer alıyor.

tarim-arazilerinin-kaderini-artik-iki-imza-belirleyecek3.jpg

Toprak Koruma Kurulu kimlerden oluşuyor?

Bulunduğu ilin valisi başkanlığında toplanan Toprak Koruma Kurullarında 5 kamu temsilcisi, 3 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve 1 üniversite temsilcisi bulunuyor. Zorunluluk halinde en az 6 üyeyle de toplanabilen Kurulda bu durumda yalnızca 2 üyenin oyuyla da tarım arazilerine dair kritik kararlar alınabilecek.

Demokratik yapı sona erdi

“Yeni düzenlemeyle kurulun zaten zayıf olan demokratik yapısı bütünüyle sona erdi” yorumunu yapan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Kamu temsilcileri artık kendi içerinde toplanıp verimli tarım arazilerini diledikleri gibi yatırıma açabilecek. Bu talan maddesi yüzünden tarım alanları daha da azalacak ve üretim düşecek” derken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise yönetmelikle ilgili dava açacaklarını açıkladı.

Eskişehir’deki kuruldan termik santrale izin çıkmamıştı

Toprak Koruma Kurulu’na dair düzenleme TBMM gündemine de taşındı. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yönelik hazırladığı soru önergesinde, yapılan yönetmelik değişikliğinin gerekçesinin açıklanması talep edildi.

tarim-arazilerinin-kaderini-artik-iki-imza-belirleyecek2.jpg

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise yapılan değişikliğin, geçtiğimiz günlerde Alpu ovasında kurulması planlanan termik santral için gerekli kararın Eskişehir İl Toprak Koruma Kurulu’ndan çıkmaması ile aynı döneme denk geldiğine dikkat çekti.

Kurullar rant aracı haline getiriliyor

Eskişehir’de 2 Ocak’ta toplanan Toprak Koruma Kurulu’nda 3’te 2 çoğunluk sağlanamadığı için tarımsal üretimiyle ön plana çıkan Alpu ovasında termik santral projesi onay alamamıştı. Buna karşın Eskişehir Valiliği’nin “proje oy çokluğuyla kabul edilmiştir” şeklinde karar dağıttığını belirten Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel, “Fiili durum hukuki duruma uyduruluyor. Asıl işi tarım arazilerini korumak olan Toprak Koruma Kurulları rant elde etmenin aracı halinde getirildi” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.