Güneydoğu Anadolu’da şekerkamışının gen kaynakları araştırılırken bir yandan da bölgede organik şekerkamışı üretimi için çalışmalara başlandı.
Türkiye şekerpancarı üretiminde dünya genelinde ilk sırada gelen 5 ülkeden biri. Ancak tüm dünyanın şeker ihtiyacının yüzde 83’ü şekerkamışından üretiliyor. Peki Türkiye’de tropikal bir bitki olan şekerkamışını yetiştirmek ve bundan şeker üretimi sağlamak mümkün mü?
Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü Merkezi (GAPTAEM) bu soruya “Neden olmasın?” diyerek yeni bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Yurtdışından getirilecek şekerkamışı tohumları ile üretime başlayacak olan GAPTAEM’in amacı bu yolla organik şeker üretimi yaparak alternatif oluşturmak.
Bölgede şekerkamışı kalıntıları bulundu
Bugüne kadar sembolik veya bireysel düzeyde kalan girişimler dışında şekerkamışı üzerine araştırma ya da üretim temelli uzun erimli bir çalışma bulunmuyor. İşe Ar-Ge faaliyetleri ile başlayacaklarını söyleyen GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, “Yaptığımız ilk çalışmalarda bu bölgede geçmişte üretilen şekerkamışlarının kalıntılarını bulduk” diyerek Güneydoğu Anadolu bölgesinde bitkinin gen kaynaklarının araştırılacağını söylüyor.
Organik şeker talebini karşılayacak
Proje kapsamında Pakistan Şekerkamışı Araştırma Enstitüsü ile anlaşan GAPTAEM, bu kurumun yardımıyla bölgenin toprak yapısı ve iklim şartlarının uygunluğunu tespit ettikten sonra 10 çeşit şekerkamışını Türkiye’ye getirterek üretime başlayacak.
Şekerkamışının pancara oranla daha basit bir işleme süreci gerektirdiğine dikkat çeken Çetiner, “Türkiye’de son yıllarda organik şekere olan talep arttı. Ancak bu talebi karşılayacak tesis ve üretim bulunmuyor. Şekerin kamıştan bu denli kolay elde edilebilmesi organik üretim için şekerkamışını ön plana çıkarıyor” diyor.
Pamuğa alternatif olabilir mi?
Çetiner şekerkamışının uzun vadede Harran ovası ve GAP bölgesinde pamuk üretimine alternatif olabileceği görüşünde. “Bölgemizde artık birçok arazide sadece pamuk üretimi yapılmaya başladı. Ancak alternatiflerin de olması gerekli” diyen Çetiner, “Şekerkamışı suyu sevse de su sıkıntısı olduğunda da yetişen ve tuzluluğa dayanıklı bir bitki. Ar-Ge çalışmasıyla bitkinin bölgede ne kadar su ve gübreye ihtiyaç duyacağını ve ne kadar şeker elde edebileceğimizi göreceğiz” diye konuşuyor.