E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Kasım sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
17.1.2018
Amanos dağlarına özgü Amanos öğrek otu bitkisi keşfedildiği tarihten 155 yıl sonra ilk kez yeniden görüldü.
Bundan tam 155 yıl önce 1862 yılında İsviçreli botanikçi Edmond Boissier tarafından bulunan, bu tarihten sonra ise bir daha izine rastlanmayan Amamos öğrek otu bitkisi Türk biyologlar tarafından yeniden keşfedildi.
Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerini kapsayan ve Nur dağları olarak da bilinen Amanos dağları, yaklaşık 250 tür ile Türkiye’de en çok endemik bitki barındıran coğrafyalarından biri. Bu bitki türleri arasında literatürdeki adı Heracleum amanum olan Amanos öğrek otu da yer alıyor.
Rivayet değil gerçek!
Ancak kendi özgü yapısıyla benzerlerinden ayrılan bu bitki, Edmond Boissier ve ekibi tarafından keşfedilmesinden bu yana gizemini koruyordu. Bölgede yapılan arazi çalışmaları esnasında bitkiye rastladıklarını belirten Mustafa Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel, “Geçen süre içinde kimse bu bitkiye tekrar rastlamadığı için Amanos öğrek otu bir rivayet olarak kalmış” diyor.
Amanos öğrek otunun Karadeniz bölgesine özgü Heracleum crenatifolium bitkisiyle benzerlik taşıdığını söyleyen Güzel, “Bu bitki salgı kanalı sayısı ve çiçek yapısı itibariyle Karadeniz türünden ayrılıyor. Amanos öğrek otu genelde temmuz ve ağustos aylarında ortaya çıkıyor” bilgisini veriyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.