tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.1.2018

Şeker fabrikası domateste marka yarattı

Şeker fabrikası domateste marka yarattı

Kayseri Şeker Fabrikası, fabrika sahasında bulunan topraksız serada ürettiği domateslerle kentteki domates ihtiyacının önemli bölümünü karşılamayı başardı.

Türkiye’de şekerpancarı sektörünün en önemli aktörlerinden olan Kayseri Şeker Fabrikası sebze üretiminde de katma değer yaratmaya başladı. Fabrika, üretim sahası dahilinde kurulan 10 bin metrekare genişliğindeki cam serada ürettiği organik domatesleri “Seramis” marka adı altında satıyor.

Organik üretim standartlarıyla yetiştiriliyor

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan fabrikada pancar işleme süreçlerinde kullanılan sıcak su, domates serasının ısıtılmasında kullanılıyor. Sebzelerin bitkisel gelişimi için toprak yerine Hindistan cevizi liflerinden elde edilen kokopitten ve ek besin elementlerinden faydalanılıyor. Sera içinde tozlaşmayı ise bombus arıları sağlıyor.

“Domates okulu”nda dekarda 40 bin ton verim

Topraksız seradan dekar başına ortalama 35-40 ton ürün almayı başaran Kayseri Şeker Fabrikası, ürettiği domateslerin bir bölümünü kendi marketinde satıyor, bir bölümünü ise ihale usulü tüketicilere ulaştırıyor. 20 kişinin çalıştığı tesisin aynı zamanda bir “domates okulu” olduğunu söyleyen Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, ziraat fakültesi öğrencilerinin okullarıyla anlaşarak serada eğitim amaçlı çalışma yapabildiğini dile getiriyor.

seker-fabrikasi-domateste-marka-yaratti2.jpg

Pancar ve domates kardeşliği!

Serada dikim işlemleri Kayseri Şeker Fabrikası'nın pancar alım kampanyasının başladığı sürece denk getiriliyor. Bölge tarımı için kilit bir konumda bulunan fabrikanın marka değerinin de yardımıyla, Kayseri'de tüketilen domatesin önemli bir bölümü artık fabrika bünyesinde üretilir hale gelmiş durumda.

En önemli maliyet kalemi ortadan kalkıyor

En büyük gider kalemi olan ısıtmanın fabrika bünyesinde karşılanmasına vurgu yapan Akay, “Vatandaşımızın ağız tadına uygun bir domates yetiştiriyoruz. Burası ayrıca yüksek verimiyle bu alanda çalışmak isteyen üreticilerimize örnek teşkil edecek bir sera. Bu işin daha verimli ve kârlı olabilmesi için 30 dekarlık bir alan daha kurmayı planlıyoruz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.