tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.12.2017

Kadınlar en eski buğdaya yeniden hayat verdi

Kadınlar en eski buğdaya yeniden hayat verdi

Mardin’de bölgeye özgü en eski türlerden biri olarak bilinen durum buğdayı çeşidi "sorgül", kadın üreticilerin girişimiyle yeniden toprakla buluştu.

Mezopotamya coğrafyasına özgü en eski buğday türlerinden biri olarak bilinen sorgül buğdayı Mardin’de İyi Tarım uygulamaları ölçütlerine göre yetiştirilmeye başladı. “Topraktan Tabağa” projesi kapsamında ekimi yapılan sorgül bitkisinin yeniden üretime kazandırılmasında kadınlar başrolü oynuyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Hayatım Yenibahar Ekonomik Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği ortaklığında başlatılan projenin ilk ayağını Güneydoğu Anadolu ve Mezopotamya’ya özgü bir durum buğdayı türü olan sorgül yetiştiriciliğinin bölgede yeniden canlandırılması oluşturuyor.

Eğitim ve üretim birlikte yürüyecek

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Eryeri köyünde gerçekleştirilen etkinlik ile birlikte toprakla buluşturulan ilk sorgül tohumlarının hasadı önümüzdeki Haziran ayında yapılacak. İlk sezon ana hedef tohumların çoğaltılması. Bu süre zarfında tamamen kadınlardan oluşan proje ekibi ve ziraat mühendislerinin öncülüğünde üreticilere İyi Tarım teknikleri üzerine eğitim verilecek.

70 kadın üretici ile başladı

Projenin 35 yerel ve 35 mülteci kadın üretici ile başladığını belirten Hayatım Yenibahar Ekonomik Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği Başkanı Ebru Baybara, gelecek yıl içinde Mardin genelinde kurulacak tarımsal kalkınma kooperatifleri vasıtasıyla toplam üretici sayısını 300’e çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.

İşte sorgülü farklı kılan özellikler

Kürtçede “kırmızı gül” anlamına gelen sorgülün tarihinin binlerce yıl öncesine dayandığını dile getiren Baybara, “Camsı tane yapısı, kırmızıyı yansıtan rengi ile bu yerel çeşit mükemmel bir koku ve aromaya sahip. Yüksek saman verimi de bitkinin değerini arttırıyor. Ayrıca derin ve kuvvetli kök yapısıyla sorgül yağışa dayanıklı ve organik yetiştirilmeye uygun bir tür” diye konuşuyor.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.