Mardin’de bölgeye özgü en eski türlerden biri olarak bilinen durum buğdayı çeşidi "sorgül", kadın üreticilerin girişimiyle yeniden toprakla buluştu.
Mezopotamya coğrafyasına özgü en eski buğday türlerinden biri olarak bilinen sorgül buğdayı Mardin’de İyi Tarım uygulamaları ölçütlerine göre yetiştirilmeye başladı. “Topraktan Tabağa” projesi kapsamında ekimi yapılan sorgül bitkisinin yeniden üretime kazandırılmasında kadınlar başrolü oynuyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Hayatım Yenibahar Ekonomik Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği ortaklığında başlatılan projenin ilk ayağını Güneydoğu Anadolu ve Mezopotamya’ya özgü bir durum buğdayı türü olan sorgül yetiştiriciliğinin bölgede yeniden canlandırılması oluşturuyor.
Eğitim ve üretim birlikte yürüyecek
Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Eryeri köyünde gerçekleştirilen etkinlik ile birlikte toprakla buluşturulan ilk sorgül tohumlarının hasadı önümüzdeki Haziran ayında yapılacak. İlk sezon ana hedef tohumların çoğaltılması. Bu süre zarfında tamamen kadınlardan oluşan proje ekibi ve ziraat mühendislerinin öncülüğünde üreticilere İyi Tarım teknikleri üzerine eğitim verilecek.
70 kadın üretici ile başladı
Projenin 35 yerel ve 35 mülteci kadın üretici ile başladığını belirten Hayatım Yenibahar Ekonomik Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği Başkanı Ebru Baybara, gelecek yıl içinde Mardin genelinde kurulacak tarımsal kalkınma kooperatifleri vasıtasıyla toplam üretici sayısını 300’e çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.
İşte sorgülü farklı kılan özellikler
Kürtçede “kırmızı gül” anlamına gelen sorgülün tarihinin binlerce yıl öncesine dayandığını dile getiren Baybara, “Camsı tane yapısı, kırmızıyı yansıtan rengi ile bu yerel çeşit mükemmel bir koku ve aromaya sahip. Yüksek saman verimi de bitkinin değerini arttırıyor. Ayrıca derin ve kuvvetli kök yapısıyla sorgül yağışa dayanıklı ve organik yetiştirilmeye uygun bir tür” diye konuşuyor.