tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.12.2017

Siyah sarımsak ezber bozmaya geliyor

Siyah sarımsak ezber bozmaya geliyor

Beyaz sarımsağın işlenmesiyle elde edilen siyah sarımsak Türkiye’de ilk kez Kastamonu’nun Taşköprü sarımsağından elde edildi.

Türkiye’nin sarımsak üretiminde önemli bir yeri olan ve bir marka haline dönüşmüş Taşköprü sarımsağına ev sahipliği yapan Kastamonu’da bugünlerde bir yenilik yaşanıyor. Beyaz sarımsağın fermente edilmiş hali olan siyah sarımsak Türkiye’de ilk kez Kastamonu’da üretildi.

Siyah sarımsak klasik bir beyaz sarımsağın sahip olduğu antioksidan özellikleri açısından zengin olmakla birlikte, fermente edilerek siyaha dönüştürülen sarımsakta kolesterole iyi gelen maddeler de açığa çıkıyor. İşlem süresince bitki üzerinde herhangi bir ekstra madde de uygulanmıyor.

Siyah sarımsağın farkı nedir?

Normal sarımsağa göre raf ömrü ve dayanıklılığı daha uzun olan siyah sarımsağın bir diğer avantajı ise tüketildikten sonra ağız kokusu ve mide yanması gibi sorunlara yol açmaması. Yalnızca çiğ olarak değil, püre veya toz halinde de tüketilebilen siyah sarımsağın dondurması bile yapılıyor!

siyah-sarimsak-ezber-bozmaya-geliyor1.jpg

O artık siyah bir Taşköprü sarımsağı!

Türkiye’deki ilk siyah sarımsak da özel aroması ve besin içeriğiyle ünlü Taşköprü sarımsağından elde edildi. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve KOSGEB’in desteğiyle kurduğu firmada siyah sarımsak üreten Halit Cebeci, 2,5 yıl süren deneme sürecinin ardından dış pazarın aradığı üretim standartlarını yakaladıklarını söylüyor.

İşlenmiş sarımsağın değeri daha yüksek

İşlenmiş sarımsağın katma değerinin de yükseldiğini belirten Cebeci, siyaha dönüştürülen Taşköprü sarımsağının yurtdışındaki muadilleriyle rekabet şansını gözlemledikten sonra ihracat için hamle yapmaya karar vermiş. Siyah sarımsağın Avrupa için de yeni bir ürün olduğunu söyleyen Cebeci, “İtalya, Fransa ve Almanya’nın başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde pazar olabileceğini düşünüyoruz” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.