Beyaz sarımsağın işlenmesiyle elde edilen siyah sarımsak Türkiye’de ilk kez Kastamonu’nun Taşköprü sarımsağından elde edildi.
Türkiye’nin sarımsak üretiminde önemli bir yeri olan ve bir marka haline dönüşmüş Taşköprü sarımsağına ev sahipliği yapan Kastamonu’da bugünlerde bir yenilik yaşanıyor. Beyaz sarımsağın fermente edilmiş hali olan siyah sarımsak Türkiye’de ilk kez Kastamonu’da üretildi.
Siyah sarımsak klasik bir beyaz sarımsağın sahip olduğu antioksidan özellikleri açısından zengin olmakla birlikte, fermente edilerek siyaha dönüştürülen sarımsakta kolesterole iyi gelen maddeler de açığa çıkıyor. İşlem süresince bitki üzerinde herhangi bir ekstra madde de uygulanmıyor.
Siyah sarımsağın farkı nedir?
Normal sarımsağa göre raf ömrü ve dayanıklılığı daha uzun olan siyah sarımsağın bir diğer avantajı ise tüketildikten sonra ağız kokusu ve mide yanması gibi sorunlara yol açmaması. Yalnızca çiğ olarak değil, püre veya toz halinde de tüketilebilen siyah sarımsağın dondurması bile yapılıyor!
O artık siyah bir Taşköprü sarımsağı!
Türkiye’deki ilk siyah sarımsak da özel aroması ve besin içeriğiyle ünlü Taşköprü sarımsağından elde edildi. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve KOSGEB’in desteğiyle kurduğu firmada siyah sarımsak üreten Halit Cebeci, 2,5 yıl süren deneme sürecinin ardından dış pazarın aradığı üretim standartlarını yakaladıklarını söylüyor.
İşlenmiş sarımsağın değeri daha yüksek
İşlenmiş sarımsağın katma değerinin de yükseldiğini belirten Cebeci, siyaha dönüştürülen Taşköprü sarımsağının yurtdışındaki muadilleriyle rekabet şansını gözlemledikten sonra ihracat için hamle yapmaya karar vermiş. Siyah sarımsağın Avrupa için de yeni bir ürün olduğunu söyleyen Cebeci, “İtalya, Fransa ve Almanya’nın başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde pazar olabileceğini düşünüyoruz” diyor.