tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.11.2017

İzmir’e özgü bitki keşfedilirken yok mu oldu?

İzmir’in özgü bitki keşfedilirken yok mu oldu?

Yeni keşfedilen ve dünyada sadece İzmir’de yetiştiği saptanan “efe rezenesi” bitkisinin son örnekleri, Temmuz ayında Gümüldür-Menderes yolunda çıkan yangında yitirilmiş olabilir.

Türkiye’nin keşfedilmemiş endemik bitkilerine dair araştırmalar sürerken bu kez de yeni bir keşif haberi İzmir’den geldi. Tahtalı’da görülen ve Maydanozgiller ailesine üye yeni bir bitki türünün dünyada yalnızca İzmir bölgesinde yayılış gösterdiği saptandı.

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından İzmir’in Menderes-Gümüldür yolu üzeri ve Tahtalı civarında yapılan araştırmalar sonucu bulunan bitkiye dair makale 22 Kasım tarihinde Turkish Journal of Botany’de yayınlandı.

Bitkinin isim hikayesi

İzmir’e özgü rezeneye verilen isimler de oldukça anlamlı. Literatüre 2001 yılına kadar Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olarak çalışan ve o süreçte üniversitenin Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü görevlerini üstlenen Prof. Dr. M. Güven Görk’ün ismine atfen “Peucedanum guvenianum Yıldırım ve Duman” olarak geçen bitkinin Türkçe ismi ise “Eferezenesi” olarak belirlendi.

izmir-e-ozgu-bitki-kesfedilirken-yok-mu-oldu1.jpg

Yalnızca 500 örneği var

Ancak Türkiye’nin biyoçeşitliliği adına sevindirici nitelikte bu keşfi gölgeleyen bir şüphe var. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, 7,5 kilometrekarelik alanda sadece 500 civarında birey ile yaşamını devam ettirmeye çalışan bu endemik türün neslinin tehlike altında olduğunu söylüyor.

Henüz tanışmışken yitirilmiş de olabilir!

Geçtiğimiz Temmuz ayında Gümüldür-Menderes arasında çıkan büyük yangın bu yeni türün popülasyonunun bulunduğu alanı tamamen kapsadığını dile getiren Yıldırım, “Türün akıbetine ilişkin son durum değerlendirmesinin ancak bu yılki yağmur mevsimi geçtikten sonra ilkbahar sonunda yapılabileceğini belirtiyor. Yıldırım, “Belki de henüz keşfettiğimiz ve dünyada sadece İzmir'de yayılış gösteren endemik tür eferezenesini henüz tanırken yitirmiş dahi olabiliriz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.