tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.11.2017

Safran üretiminde adresler çoğalıyor

Safran üretiminde adresler çoğalıyor

Dünyanın en pahalı bitkilerinden biri olarak gösterilen safranın üretim alanlarına Isparta, Mersin ve Osmaniye de katıldı.

Türkiye’de Karabük-Safranbolu ile özdeşleşen safran bitkisinin üretimi farklı bölgelerde de olumlu sonuçlar vermeye başladı. Isparta göller yöresinin yanı sıra Çukurova’da da ekilen safran soğanları bu çok yönlü bitkinin üretimini arttırmaya aday.

Kilosu 25-50 bin TL arasında alıcı bulan ve gıda sanayisinin yanı sıra beşeri ilaç, boya ve kozmetik ürünlerin üretiminde de kullanılan safranın Türkiye’deki yeni adresleri arasına Isparta-Eğirdir, Mersin-Toroslar ve Osmaniye de katıldı.

Kadın eliyle safran yetiştiriciliği

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün “Kadın Eliyle Safran Yetiştiriciliği” projesi kapsamında Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerinde 14 kadın üreticiye baharat üretimi eğitimi verildi. Eğitimin sonunda üreticilerin toplam bin 1,5 dekar alanda yetiştirdikleri safran çiçeklerinin hasadı Kasım ayı başında yapıldı.

Gül üretimiyle ön plana çıkan Isparta’nın Eğirdir ilçesinde de geçtiğimiz yıl Safranbolu’dan getirilerek ekilen safran soğanları sonbahar yağmurlarıyla birlikte çiçeklenmeye başladı. Sorkuncak köyünde üretilen safranın bölgenin toprak ve iklim yapısına uygun bir bitki olduğunu söyleyen Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, ürünün ilçe ekonomisi için alternatif olmasını amaçladıklarını söylüyor.

safran-uretiminde-adresler-cogaliyor.JPG

Dar alanda çok ürün almak gerekiyor

Mersin’de de Toroslar Belediyesi’nin girişimiyle başlatılan Ar-Ge çalışmalarının ardından deneme ekimleri gerçekleştirildi. Safranın bir dekarlık alanda en fazla 800 gram ürün verebilen bir bitki olduğunu hatırlatan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, “Arazilerin varisler yoluyla bölünmesinden dolayı az alanda çok ürün almak durumundasınız” yorumunu yapıyor.

İspanya ve İran lider

Ilıman iklim kuşağına özgü bir bitki olan safranın üretiminde İspanya ve İran başı çekiyor. Bugün itibariyle dünyadaki safran üretiminin yüzde 70’inden fazlası İspanya’nın güneyindeki Kastilya bölgesinde yapılıyor. Avrupa’da üretim ve ihracatta güçlü olan diğer ülkeler ise İtalya ve Yunanistan.


Yorumlar
  • ebrahimi

    Merhaba biz iranda zafran üretiyoruz en iyi kalite analizi yaninda daha duşuk fiyata İstiyen olursa irtibata whats op dan yaza bilir 05468630462

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.