Sezon boyu bin bir emekle sona gelinen narenciye üretiminde en az bakım işlemleri kadar özen isteyen bir aşama var: Hasat. İşte narenciyede doğru hasat için izlenmesi gereken adımlar…
Yetiştiriciliği en çok emek gerektiren tarım ürünlerinden olan narenciyede, bütün bir sezon süren uğraşların hak ettiği karşılığı bulması adına hasat aşamasında da özen ve deneyime ihtiyaç duyuluyor. Narenciye hasadının ilk adımı ideal hasat zamanının belirlenmesi ile başlıyor. Bu noktada çeşide özgü olgunlaşma dönemi, meyve kabuk rengi ve usare miktarı gibi faktörler önem taşıyor.
Hangi ürün ne renkte olmalı?
Hasat zamanı gelmiş meyvelerde kabuk renginin limon ve greyfurtta çeşidin tipik renginde olması gerekli. Portakalda meyve yüzeyinin en çok beşte birinin hafif yeşil renkli olmasına dikkat ediliyor. Mandarinde ise, çeşide göre değişmekle beraber meyve yüzeyinin üçte bir veya üçte ikisinin çeşidin tipik renginde olması gerekiyor.
Usare miktarı belirleyici
Hasat zamanının belirlenmesinde dikkat edilecek bir diğer unsur ise usare miktarı. Portakalda hasat zamanı gelen meyvelerde usare miktarının yüzde 30-35, mandarinde çeşide göre yüzde 35-40, limonda yüzde 25 ve greyfurtta ise yüzde 35 ten az olmaması gerekli.
Narenciye hasadında özenli davranılmamasından ileri gelen kabuk yağı kararmaları meyve kalitesini ve raf ömrünü olumsuz etkiliyor. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için hasadın vasıflı ve deneyimli kişilere yaptırılması ürün kalitesi açısından elzem.
Hasat esnasında nelere dikkat etmeli?
Narenciyede sabah erken saatlerde, çiğli, sisli, yağmurlu havalarda ve sulama esnasında hasat yapılmaması gerekiyor. Hasat esnasında kullanılan makasların dezenfekte edilmesi, ağaçlara zarar verilmemesi ve öncelikli olarak alt dallardaki meyvelerin hasat edilmesine dikkat etmek öneriliyor.
Meyve yaralanmalarının önüne geçmek için kesim işleminde dikkatli olmak her üreticinin görevi. Yere düşen, yaralı, hastalıklı meyvelerin sağlam meyvelerle karıştırılmaması, kesilen meyvelerin toplama kabına özenle yerleştirilmesi ve yine taşıma kabına aktarılırken aynı özenin gösterilmesi de hasatta başarının diğer ölçütleri.
Nakliye aşamasında da özen şart
Meyvelerin yalnızca hasatta değil sonrasındaki nakliye aşamasında da kalitesinin korunması gerek. Bu noktada üst üste konulan taşıma kaplarının meyvelere zarar vermeyecek seviyede doldurulması, uzun mesafelere nakliye edilecekse üzerinin örtülmesi sezon boyunca üzerine titrenen ürünlerin aynı kalitede pazara ulaşmasının anahtarı.