tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.10.2017

İstanbul'un tarihi bostanı üretime geri döndü

İstanbul

Tarihi bostanları yapılaşma tehdidi ile karşı karşıya olan İstanbul yepyeni bir bostana kavuştu. Üsküdar’da yeniden düzenlenen İmrahor Bostanı dikilen sebze fideleri ile üretime merhaba dedi.

Önce Yedikule, ardından Kuzguncuk ve Piyalepaşa… İstanbul’un tarımsal mirası olan bostanlar son yıllarda tıpkı yeşil alanlar gibi yapılaşmadan nasibini alıyor. Buna karşın bostanların hem tarihsel hem de kentsel tarım açısından önemli anlaşılmaya başladıkça iyi örneklerin sayısı da artıyor.

Bundan 2 yıl önce şehir sakinlerinin çabalarıyla yapılaşmaya kurban edilmekten kurtulan Kuzguncuk bostanın bunun ilk örneği olmuştu. Baştan aşağı düzenlenerek yeniden tarımsal üretime başlanan Kuzguncuk Bostanı’ndan sonra İmrahor Bostanı da artık hayata döndü!

3 yıl sonra yeniden üretim

Üsküdar’ın en eski semtlerinden biri olan ve Aziz Mahmut Hüdai mahallesine bağlı İmrahor’da bulunan tarihi bostanın 2014 yılında yeşil alan statüsünden çıkarılması gündeme gelmişti. Bostanın korunmasını isteyen semt sakinleri burada kendi çabalarıyla bitkisel üretimi canlandırmaya girişmişti.

Tıbbi ve aromatik bitkiler de üretilecek

Bu tarihten sonra kaderi değişen bostan Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenerek geçtiğimiz hafta yeniden faaliyete geçti. İlk dikimlerin marul, lahana, brokoli ve kıvırcık fideleriyle yapıldığı bostanda tıbbi bitkiler de üretilecek. Bunun için adaçayı, lavanta, lavantin, nane, fesleğen ve kekik üretimi için de küçük saksıların yer aldığı parseller hazırladı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.