tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat
  • tarlasera
  • Detay
  • Kız çocuklarına karşı ayrımcılık tarlada başlıyor

11.10.2017

Kız çocuklarına karşı ayrımcılık tarlada başlıyor

Kız çocuklarına karşı ayrımcılık tarlada başlıyor

Tarımda çocuk işçiliği ile güvencesiz koşullarda çalışma sorunu, söz konusu kız çocukları olduğunda katlanarak artıyor.

Bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü. Birleşmiş Milletler ülkeleri bu özel günü kız çocuklarına yönelik ayrımcılık ve şiddeti olmadığı bir dünya özlemiyle son 5 yıldır kutluyor. 11 Ekim aynı zamanda çocuklara yönelik suçların, çocuk istismarının ve çocuk işçiliğine karşı duyarlılık için de önemli bir gün.

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de çocuk işçiliği önemli bir sosyal ve insani sorun olarak masada duruyor. Çocuk işçiliğinin en yoğun olarak görüldüğü sektör ise tarım. Dünya genelinde toplam 100 milyon çocuk tarım sektöründe çalıştırılırken, Türkiye’de de bu nüfus 400 bini buluyor.

Güvencesizliğe bir de eşitsizlik ekleniyor

Soruna daha yakından bakıldığında ise yeni gerçeklikler ortaya çıkıyor. Tarım işçiliği yapan aileler ve bireyler söz konusu olduğunda, kadınlar ve kız çocukları için mevcut sorunların katlanarak arttığı görülüyor. Ekonomik gelir ve sosyal güvencenin yanı sıra gündelik yaşam açısından da önemli bir eşitsizlik durumu göze çarpıyor.

Gelir tanımı olmaksızın çalışıyorlar

Türkiye’de tarım alanında emek veren kadın nüfusun yüzde 95’i kayıtdışı çalışıyor. Erkek nüfusta ise bu oran yüzde 74 civarında. Yine kadın nüfusun yüzde 80’i ücretsiz aile işçisi olarak hizmet veriyor. Bir gelir tanımı olmaksızın ve güvencesiz olarak tarımda çalışan kadın nüfusun içinde çocuk ve genç yaşta da pek çok birey bulunuyor.

kiz-cocuklarina-karsi-ayrimcilik-tarlada-basliyor.jpg

Kız çocukları arasında tarım işçiliği daha yaygın

Tarımda kız çocuklarının omzuna binen yük göçmen topluluklarda çok daha belirgin hale geliyor. En yakın örnek Türkiye’de tarım işçiliği yapan Suriyeli mülteciler. Kalkınma Atölyesi’nin tarım işçisi göçmenler üzerine yaptığı araştırma, tarım işçisi göçmenler arasında çocuk işçi çalıştıran çok çocuklu ailelerde kız çocuklarının arasında çalışma oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

“Kadınların yeniden üretim faaliyetlerindeki iş yüklerini azaltmadan bir de üretim faaliyetlerine katılmaları çalışma sürelerini uzatıyor” denilen raporda, “Bu faaliyetlerin yükü ise orantısız bir biçimde kadınların, kız çocuklarının omuzlarına yükleniyor” ifadeleri yer alıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.