Ejder meyvesi olarak bilinen pitaya Mersin’den sonra Muğla ve Antalya’da da sebze üreticilerinin alternatifi olmaya başladı.
Görünüşü ile tropikal meyvelerin en ilgi çekicilerinden biri olan pitaya Türkiye’de de ekim alanlarını arttırıyor. Akdeniz bölgesinde ilk olarak Mersinli üreticilerin girişimiyle başlatılan pitaya üretimi artık başta domates olmak üzere sebze üretiminde ekonomik zorluklar yaşamaya başlayan üreticilerin yeni umudu oldu.
Pitaya ya da pitahaya ismiyle bilinen bu özel meyve piyasada ejder meyvesi olarak da son yıllarda ün salmış durumda. Tanesi ortalama 10-15 TL’den alıcı bulan ürüne yatırım yapan üreticiler kazancından şimdilik oldukça memnun görünüyor.
Üretim maliyetleri turfanda sebzeden düşük
Türkiye’de sera sebzeciliğinin merkez üslerinden olan Antalya-Kumluca’da da ürüne yönelim başladı. Beykonak bölgesinde örtü altı turfanda üretim yapan üreticilerden Bilal Bayram, yıllardan beri sürdürdüğü domates ve biber üretiminden vazgeçerek bu yıl ilk kez serasına pitaya dikmiş.
“Sebze üretiminden hak ettiğimiz kazancı elde edemiyoruz. Fiyatlar sürekli dalgalanıyor. İşçilik ve zirai mücadele maliyetleri de çok arttı” diyen Bayram, ejder meyvesinin sebze üretimindeki işçilik, bitki koruma, gübre ve hatta su ihtiyacına oranla çok daha az beklentisi olduğunu dile getiriyor.
Patlıcan serası pitaya serası oldu
Meyvenin yoğun olarak üretildiği Mersin-Erdemli’den üretici Gani Yıldız ise patlıcan üretiminden beklediği kazancı elde edememeye başlayınca 3 yıl önce pitayaya yönelmiş. 1 dönüm genişliğindeki serasını ejder meyvesine ayıran Yıldız, “İçi beyaz olanların tanesi 16, kırmızı olanları ise 20 TL’den dalında alıcı buluyor” diyor.