tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.10.2017

Domates gitti ejder meyvesi geldi

Domates gitti ejder meyvesi geldi

Ejder meyvesi olarak bilinen pitaya Mersin’den sonra Muğla ve Antalya’da da sebze üreticilerinin alternatifi olmaya başladı.

 Görünüşü ile tropikal meyvelerin en ilgi çekicilerinden biri olan pitaya Türkiye’de de ekim alanlarını arttırıyor. Akdeniz bölgesinde ilk olarak Mersinli üreticilerin girişimiyle başlatılan pitaya üretimi artık başta domates olmak üzere sebze üretiminde ekonomik zorluklar yaşamaya başlayan üreticilerin yeni umudu oldu.

Pitaya ya da pitahaya ismiyle bilinen bu özel meyve piyasada ejder meyvesi olarak da son yıllarda ün salmış durumda. Tanesi ortalama 10-15 TL’den alıcı bulan ürüne yatırım yapan üreticiler kazancından şimdilik oldukça memnun görünüyor.

Üretim maliyetleri turfanda sebzeden düşük

Türkiye’de sera sebzeciliğinin merkez üslerinden olan Antalya-Kumluca’da da ürüne yönelim başladı. Beykonak bölgesinde örtü altı turfanda üretim yapan üreticilerden Bilal Bayram, yıllardan beri sürdürdüğü domates ve biber üretiminden vazgeçerek bu yıl ilk kez serasına pitaya dikmiş.

domates-gitti-ejder-meyvesi-geldi1.jpg

“Sebze üretiminden hak ettiğimiz kazancı elde edemiyoruz. Fiyatlar sürekli dalgalanıyor. İşçilik ve zirai mücadele maliyetleri de çok arttı” diyen Bayram, ejder meyvesinin sebze üretimindeki işçilik, bitki koruma, gübre ve hatta su ihtiyacına oranla çok daha az beklentisi olduğunu dile getiriyor.

Patlıcan serası pitaya serası oldu

Meyvenin yoğun olarak üretildiği Mersin-Erdemli’den üretici Gani Yıldız ise patlıcan üretiminden beklediği kazancı elde edememeye başlayınca 3 yıl önce pitayaya yönelmiş. 1 dönüm genişliğindeki serasını ejder meyvesine ayıran Yıldız, “İçi beyaz olanların tanesi 16, kırmızı olanları ise 20 TL’den dalında alıcı buluyor” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.