Narenciye hasadında kötü sürprizlerle karşılaşmamak için üreticiye çok iş düşüyor. İşte portakal, mandarin, limon, greyfurt gibi meyvelerde sıkça görülen etmenlere karşı mücadele yöntemleri.
Sonbaharın gelişi ile tarım alanlarında tatlı bir telaş hakim. Birçok kış meyvesinin üretiminde sona yaklaşılırken bazıları hasat edilmeye başladı bile. Narenciye yetiştiriciliğinde de erkenci çeşitlerin hasadı devam ederken bazı çeşitler ise hasat için gün sayıyor.
Narenciye bahçelerinde sezonun tüm gelişim basamaklarında olduğu gibi bu dönemde de birçok zararlı organizma ile karılaşmak olası. Sezonu en az kayıpla ve en yüksek kazançla bitirmek isteyen üreticinin ilk ödevi ise doğru tarımsal mücadele.
Eşiğin aşılmasına izin vermemek gerek
Eylül ayında narenciyede en sık karşılaşılan zararlı organizmalar şunlar: Turunçgil kırmızıörümceği, Akdeniz meyve sineği, alternaria yanıklığı ve kahverengi çürüklük. Zararlı etmenlere karşı bilinmesi gereken ilk madde ise hangi zararlı etmenle, hangi zaman diliminde mücadele edileceği. Bu etmenler ekonomik zarar eşiğini aştığı takdirde geri dönüşü güç kayıplar yaşanabiliyor.
Narenciyede baş aktör pestisitler
Narenciyede öncelikli olarak yapılması gereken kültürel tedbirlerin alınması. Ardından ise diğer mücadele teknikleri geliyor. Biyolojik, biyoteknik, fiziksel ve kimyasal birçok yöntem bu aşamada üreticilere destek oluyor. Narenciyede kimyasal mücadelenin baş aktörü ise pestisitler.
Pestisit uygulamalarının etkinlik düzeyi uygulama zamanı ile yakından ilişkili. Doğru zamanda, uygun ekipmanlarla, kullanılan ilacın etiketinde belirtilen doz ve teknikle yapılan ilaçlamadan vaat edilen başarının alınmaması için hiçbir sebep yok.
Kırmızı örümcek ve Akdeniz meyve sineğine karşı
Narenciyede eylül ayında sıkça karşılaşılan kırmızı örümceklere karşı çiçeklenmeden önce ilaçlama yapılmamışsa meyve bağlamadan bir hafta sonra ilaçlama yapmak gerekli. Akdeniz meyve sineğine karşı ise eylül ayı başında asılan tuzaklarda zararlı sayımı yapılıp, meyveler vurma olgunluğuna eriştiğinde ve hava sıcaklığı 16 dereceyi aştığında hasada kadar 7-10 gün arayla pestisit uygulanmalı.
Hastalıklarla mücadele için bunlara dikkat!
Narenciye bahçelerinde görülen alternaria yanıklığına karşı; sürgün gelişiminin durduğu ve meyvelerin 4 cm çapa ulaşması ile mücadeleye başlamak gerekiyor. Kahverengi çürüklüğe karşı ise sonbahar yağışları başlamadan bir kez, havalar yağışlı devam ederse ilk uygulamadan 15 gün sonra ilaçlama yapılıyor.
Narenciye üretiminde üretimin sekteye uğramasına yol açan zararlı organizmalarla mücadele noktasında üreticilere çok iş düşüyor. Bu noktada üreticilerin konusunda uzman mühendislerle fikir alışverişinde bulunmaları ve yapılacak işlemleri işbirliği içinde planlamaları gerekiyor.