Samsun-19 Mayıs’a özgü Nebiyan fasulyesi yüksek pazar potansiyeli ve 7,5 TL’ye ulaşan fiyatıyla üreticisine kazanç sağlıyor.
Samsun’un 19 Mayıs ilçesi sınırlarında bulunan Nebiyan dağının eteklerinde yaklaşık 20 yıldan beri yetiştirilen fasulyeler son yıllarda fiziki yapısı ve lezzetiyle ününü daha geniş kesimlere duyurdu. Yöreye özgü Nebiyan fasulyesi gördüğü talep sayesinde henüz pazara inmeden satılmayı başarıyor.
Kuşkayası, Aydınpınar ve Kösedik mahallerinde üretilen fasulyenin kilosu bugünlerde 7,5 TL’yi bulmuş durumda. Arzın talebi karşılamakta zorlandığını söyleyen üreticiler, satışları telefonla aldıkları siparişlerle yapmaya başladı.
Miktarı az, kazancı fazla
Lifli, kırılgan ve sade yapısıyla tüketicinin beğenisini kazanan Nebiyan fasulyesi yüksek rakımlı ve serin iklimli bölgelerde yetişmesiyle benzerlerinden farklılaşıyor. Her bölgede aynı performansı gösteremediğinden toplanan ürün de belli bir miktarda kalıyor. Bu da ürünün fiyatını arttırarak üreticiye yüksek kazanç sağlıyor.
Fındık bahçelerinde yetiştiriliyor
Yeşil veya tane olarak da tüketilen Nebiyan fasulyesi bölgede fındık arazilerinin ara kesimlerinde boş kalan alanlarda yapılıyor. Ürünün fosfor ve potasyum bakımından zengin ve doğal arazilerde yetiştiğini söyleyen 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği Tarım Danışmanı Metin Ayturan, üreticilere yüzde 90 organik üretim önerdiklerini söylüyor.