Sera veya açık arazide biyolojik veya biyoteknik mücadele yöntemleri kullanan üreticilere yönelik desteklere dair tebliğ yayınlandı. İşte ayrıntılar…
Tarımsal üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadele yürüten üreticilere yönelik destek ödemeleri açıklandı. Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğe göre örtü altında domates, patlıcan, biber, hıyar ve kabak; açık alanda ise domates, narenciye, elma, üzüm, zeytin, kayısı ve nar üreticileri destekleme kapsamında.
İşte desteklenen ürün ve yöntemler
Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği, hastalık ve zararlı mücadelesinde kimyasal çözümlere alternatif olan biyolojik mücadele yöntemlerini benimseyen üreticileri kapsayacak. Buna göre açık alan narenciyede görülen Akdeniz meyve sineği, domates güvesine karşı feromon ve tuzak kullanımı için dekar başına destek 45 TL’ye çıktı. Açık arazide zeytin üretiminde biyolojik mücadele yapan üreticiler dekar başına 30 TL destek alırken, yine açık alanda biyoteknik mücadele paket destek miktarı ise dekar başına 80 TL olarak belirlendi.
Destek miktarı nasıl hesaplanıyor?
Destek miktarları hesaplanırken ise üreticinin biyolojik/biyoteknik mücadelede kullandığı ürününe ait fatura baz alınacak. Destek tutarı, faturada yer alan bedelin mücadele yapılan toplam alana bölünmesiyle elde edilecek olan dekar maliyetini geçemeyecek.
Doğru uygulama yapmış olmak gerekiyor
Desteklerden yararlanmak isteyen sera üreticilerinin Örtü Altı Üretim Sistemi’ne (ÖKS), açık saha üreticilerinin ise Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması gerekiyor. Kullanılan bitki koruma ürününün ruhsatlanma koşulları doğrultusunda uygulanmış olması da zorunlu. Ayrıca örtü altında yararlı böcek kullanan üreticilerin seralarında giriş ve yan havalandırma açıklıklarının tül ile kapatılmış olması şart koşuluyor.
2017 yılı içinde biyolojik mücadele yöntemi ile üretim yapan üreticilerin desteklere son başvuru tarihlerini Resmi Gazete’nin ilgili sayısından öğrenebilirsiniz.