tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.9.2017

Meyvelerin raf ömrünü uzatan ambalaj geliştirildi

Meyvelerin raf ömrünü uzatan ambalaj geliştirildi

Sabancı Üniversitesi’nde nanoteknoloji ile geliştirilen gıda ambalajlar sebze ve meyve ürünlerinin raf ömrünü uzatacak.

Sabancı Üniversitesi bünyesinde yer alan Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM) nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi geliştirildi. ABD’nin başkenti Washington DC’de gerçekleştirilen American Society National Meeting etkinliğinde tanıtılan teknoloji gıdaların raf ömrünü uzatmayı hedefliyor.

Aşırı olgunlaşmanın önüne geçiyor

Geliştirilen ambalajlar içerdikleri kil nano-tüpleri sayesinde meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatmayı mümkün kılıyor. Araştırmacılar domates ve muz gibi ürünlerde yapılan testlerde alınan sonuçları paylaştı.

Uzun ömürlü muz ve domatesler

Buna göre araştırma ekibi domates ve muz gibi gıdaları nano-kil katkılı filmler ile paketleyerek farklı süreler boyunca bekleterek geleneksel polietilen filmlerde saklanan ürünlerle karşılaştırdı. Yeni geliştirilen ambalajla saklanan domatesler 10 günün ardından diğerlerine kıyasla daha iyi durumda olduğu gözlenirken, muzların ise 6 günlük sürenin ardından hala diri ve sarı rengini koruduğu gözlendi.

Ekonomik kayıpları azaltacak

Geliştirdikleri teknoloji ile farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli yeni ambalajlar da tasarlanabileceğini belirten araştırmacılardan Hayriye Ünal, “Bu tür aktif ambalajlar sayesinde gıda güvenliğine katkı sağlayabilir ve bozulma kaynaklı ekonomik zararları azaltabiliriz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.