Sabancı Üniversitesi’nde nanoteknoloji ile geliştirilen gıda ambalajlar sebze ve meyve ürünlerinin raf ömrünü uzatacak.
Sabancı Üniversitesi bünyesinde yer alan Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM) nano-kil katkılı gıda ambalaj teknolojisi geliştirildi. ABD’nin başkenti Washington DC’de gerçekleştirilen American Society National Meeting etkinliğinde tanıtılan teknoloji gıdaların raf ömrünü uzatmayı hedefliyor.
Aşırı olgunlaşmanın önüne geçiyor
Geliştirilen ambalajlar içerdikleri kil nano-tüpleri sayesinde meyve ve sebzelerin aşırı olgunlaşmasını engelleyerek kolay bozulur ürünlerin raf ömrünü uzatmayı mümkün kılıyor. Araştırmacılar domates ve muz gibi ürünlerde yapılan testlerde alınan sonuçları paylaştı.
Uzun ömürlü muz ve domatesler
Buna göre araştırma ekibi domates ve muz gibi gıdaları nano-kil katkılı filmler ile paketleyerek farklı süreler boyunca bekleterek geleneksel polietilen filmlerde saklanan ürünlerle karşılaştırdı. Yeni geliştirilen ambalajla saklanan domatesler 10 günün ardından diğerlerine kıyasla daha iyi durumda olduğu gözlenirken, muzların ise 6 günlük sürenin ardından hala diri ve sarı rengini koruduğu gözlendi.
Ekonomik kayıpları azaltacak
Geliştirdikleri teknoloji ile farklı gıda türlerine özel düşük maliyetli yeni ambalajlar da tasarlanabileceğini belirten araştırmacılardan Hayriye Ünal, “Bu tür aktif ambalajlar sayesinde gıda güvenliğine katkı sağlayabilir ve bozulma kaynaklı ekonomik zararları azaltabiliriz” diye konuşuyor.