Pamuk tarımında koza açtırıcı ve yaprak döktürücü gibi hasat yardımcıları başarılı bir sezonun kilidini açmayı başarıyor.
Pamukta hasat mevsimi yaklaşırken tarladaki ürünü en iyi şekilde hasat etmek amacıyla bir takım kimyasallardan faydalanılıyor. Defoliasyon adı verilen işlem sayesinde; pamuğun sonbahar yağmurlarından etkilenmesi engellenerek kalite, dolayısıyla kazanç arttırılmış oluyor. Ancak tarımsal üretimin her basamağında olduğu gibi bu uygulamanın da dikkat gerektiren noktaları var.
Pamukta defoliasyon uygulamaları
Bitkisel üretimde sarf edilen emeğin meyveleri hasat döneminde toplanıyor. Pamuk tarımında hasat kayıplarını en aza indirmek, kütlü pamuk çepel oranını asgari seviyede tutabilmek ve kaliteli ürün elde etmek amacıyla yaprak döktürücü ve koza açtırıcı ürünler kullanılıyor. Bu ürünler sayesinde bitkinin tüm gücü yeşil aksamdan koza açımına yönlenerek erken hasat yapılmasına imkan sağlanıyor.
Hasat randımanı nasıl arttırılır?
Yaprak döktürücü ürünler, yaprakların doğal yaşlanma sürecini hızlandırarak dökülmelerini sağlıyor. Bu sayede bitkiler arasındaki hava sirkülasyonu hızlanıyor ve kozalarda güneşlenme artıyor. Diğer taraftan yaprakların dökülmesiyle liflerin temiz kalması sağlanarak hasat randımanı arttırılıyor.
Koza açtırıcılarla kaliteyi korumak mümkün
Koza açtırıcı ürünler ise koza açım süresini kısaltıp, yağmurlardan önce hasat yapılmasını sağlıyor. Bu sayede lif kalitesi korunmuş oluyor. Aynı zamanda mevsim sonu kışlayan zararlıların popülasyonu kırılarak bir sonraki sezonda oluşabilecek kayıpların da önüne geçiliyor.
Zamanlamaya dikkat!
Yaprak döktürücü ve koza açtırıcı ürünlerden en üst düzeyde yarar sağlamak için uygulama zamanına dikkat etmek gerek. Yaprakların zamanından önce dökülmesi olgunlaşmayan kozaların gelişiminin durmasına neden olacağı için kütlü verimi ve lif kalitesi üzerinde olumsuz etkiye sahip.
Bunun için ilaçlama zamanına karar verirken; koza açım oranının en az yüzde 65-70 dolaylarında olmasına, hasat edilmesi planlanan kozaların yüzde 95 ve üstü oranında olgunlaşmasına ve çatlamış koza üzeri boğum sayısının 4 veya altında olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Doğru teknik başarı getiriyor
Uygulamanın başarısı yalnızca zamanlamaya bağlı değil. Bu noktada dikkat edilmesi gereken başka hususlar da var. İlaç hazırlanırken dekara 30-40 litre su kullanılması, uygulama sonrası takip eden 24 saat içinde yağış olmaması ve ilacın diğer bitkilere bulaşmasının engellenmesi bunların başında geliyor.
Doğru zamanda ve doğru şekilde yapılan defoliasyon işlemi makineli pamuk hasadında avantaj sağlıyor. Bu sayede üreticilerin tüm sezon boyunca süren yoğun çabasının başarılı bir şekilde noktalandığından üretimin sürdürülebilirliğine de katkı sağlanmış oluyor.