Ankara'da geliştirilen ve gül kesme işlemini otomatik hale getiren sistem ile gelecekte sebze hasadı da çok daha kolay hale gelebilir.
Ankara’da mekatronik mühendisliği öğrencileri gül üretiminde büyük kolaylık sağlayacak bir robot geliştirdi. Gül kesimini insan emeğine ihtiyaç duyulmadan gerçekleştiren sistem, sera sebzelerinin hasadını da kolaylaştırmaya aday.
Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, bir sera teknolojileri firması ve TÜBİTAK’tan aldıkları destekle geliştirdikleri gül toplama robotunun Türkiye’de bir ilk, dünyada ise ikinci örnek olduğunu söylüyor.
Bitkinin boyunu algılıyor
Kesme gül üretiminde normal şartlar altında ürünün toplanma aşaması tamamen insan emeğine dayanıyor. Yoğun iş gücüne ihtiyaç duyulan bu süreç aynı zamanda üretici için yüklü bir maliyeti de beraberinde getiriyor.
Kesme güllerde dal uzunluklarının farklılık gösterdiğine dikkat çeken proje yöneticisi Öğretim Görevlisi Cahit Gürel, “Bitkinin bir sonraki sürgünde daha iyi verim verebilmesine bağlı olduğu için standart bir kesim yöntemi yok. Yani her gülün boyu farklı oluyor” bilgisini veriyor.
Üretim maliyetlerini düşürecek
Gül toplama robotu ise farklı gül boyutlarını algılayarak hasadı insan elinden çıkarıp otomatik hale getirmeyi amaçlıyor. Gül üretiminde maliyetleri düşürmeyi hedefleyen robotların şu an için ön prototip aşamasında olduğunu söyleyen Gürel, “Daha büyük seralarda uygulamaya yönelik çalışmalarımız sürüyor” diyor.
Sebze ve meyveler için de geliştirilebilir
Sistemin en heyecan verici yanı ise yalnızca süs bitkileri değil sebze üretiminde de gelecek vaat etmesi. Sistemi farklı uygulamaları dönüştürmenin mümkün olduğunu söyleyen Gürel, “Bu robotları geliştirerek biber, salatalık, elma gibi üretimin farklı alanlarında kullanabiliriz” diye konu