tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

18.8.2017

Üretici desteklerinde ne değişti?

Üretici desteklerinde ne değişti?

Bu yıl üreticilere verilecek fark ödemelerinde 2016’ya oranla bir artış yaşanmadı. Mazot desteklerinin yükseldiği görülürken, gübre desteği ise tüm ürünlerde 4 TL’ye kadar düştü.

Tarımda havza bazlı destekleme modeline geçilmesinin ardından merakla beklenen ilk üretici destekleri açıklandı. Gübre destekleri geçtiğimiz yıllara oranla düşerek 4 TL’ye sabitlenirken, ürüne göre değişen mazot desteklerinde ise artış görülüyor. Üreticiye ödenecek fark ödemeleri ise 2016’dakinden farklı olmayacak.

2016 yılında mazot ve gübre desteklerinin birleştirilmesi kararlaştırılmış ve destek oranları Mayıs ayında açıklanmıştı. Buna göre tüm ürünlerde mazot ve gübre desteği dekar başına toplam 11 TL olarak belirlenmişti.

Gübre desteği düşüyor, mazot desteği artıyor

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre gübre desteği her üründe dekar başına 4 TL olarak belirlendi. Önceki yıllarda çoğu tarla bitkisinde 7-8 TL civarında olan gübre desteği için bu oran ciddi bir düşüşe işaret ediyor.

Ekim ayında üretici giderlerinin yarısının karşılanacağı açıklanan mazotta ise destek miktarlarının arttığı gözleniyor. Ürüne göre 9 ile 17 TL arasında değişen mazot destekleri toplam destekler arasında payını ciddi şekilde arttırmış oldu. Mazot ve gübre desteklerinin toplamının ise 11 TL’den 13-21 TL arasına yükseldiği görülüyor.

uretici-desteklerinde-ne-degisti1.jpg

Fındığa alan bazlı gelir desteği

Çeltik ve pamuk dekar başına toplam 21 TL ile en çok desteklenecek ürünler olurken fındık, çay, soğan ve yem bitkilerinde ise toplam destek 13 TL olacak. Fındık üreticilerine yönelik Alan Bazlı Gelir Desteğine göre ise belirlenen havzalarda yapılan üretime dekar başına 170 TL ödeme yapılacak.

Yeni dönemde havza bazlı destek sistemi fark ödemelerinde belirgin hale geliyor. Buna göre; fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünlerde kilogram başına verilecek destekler 5 ile 80 kuruş arasında değişiklik gösteriyor.

Fark ödemeleri neredeyse değişmedi

Ancak fark ödemeleri miktarlarında 2016’ya oranla büyük bir değişiklik görünmüyor. Geçen yıl kg başına 75 kuruş fark ödemesi yapılan kütlü pamukta bu oran 80 kuruşa çıkarken, dane mısırda ise yalnızca 1 kuruş artarak 3 kuruşa yükseldi.

Fark ödemeleri değişmeyen ürünler ise şöyle sıralandı: Kilogram başına zeytinyağı 80, soya 60, aspir 55, kanola 50, ayçiçeği 40, çay 13, çeltik 19 kuruş. Ayrıca buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale gibi tarla bitkilerinde de fark ödemesi 2016’da olduğu gibi bu yıl da 5 kuruş olacak.

uretici-desteklerinde-ne-degisti2.jpg

Toprak analiz desteği geri geldi

Yem bitkilerinde de destek oranları netleşirken silajlık sulu mısır dekar başına 90 TL ile ilk sırada yer aldı. Bu miktar sulu yonca ve korungada 60, silajlık kuru ve mısır ve kuru yoncada ise 40 TL. Ayrıca suyun kısıtlı olduğu bölgelerde ekilecek fiğ, Macar fiği, burçak ve mürdümük gibi yem bitkileri için ek olarak yüzde 50 destek verileceği açıklandı.

2015 yılında zorunlu hale gelen, ancak geçtiğimiz yıl destekler kapsamında çıkarılan toprak analizi bu yıl yeniden desteklenmeye başlıyor. Buna göre 50 dekarlık bir arazi için yapılacak toprak analizine 40 TL destek ödemesi öngörülüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.