tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.7.2017

Traktörlerin nüfusu da yaş ortalaması da artıyor

Traktörlerin nüfusu da yaş ortalaması da artıyor

Türkiye’de nüfusu 1,8 milyona yaklaşan traktörlerin yaş ortalaması ise 24. Yaşlı makineler hem üreticiye hem de tarım sektörüne ek maliyet olarak geri dönüyor.

Türkiye'de tarım makinelerinin vazgeçilmezi olan traktörlerin nüfusu günden güne artıyor. Toplam 1 milyon 795 bin 121 adet olduğu açıklanan traktörlerin önemli bir kısmının ekonomik ömrünü tamamlamış olması ise dikkat çekiyor.

Mayıs verilerine göre ülke genelinde en fazla traktörün bulunduğu il 85 bin 77 ile Manisa. Onu 84 bin 985 ile Konya takip ediyor. İzmir, Bursa, Balıkesir ve Ankara da diğer yoğun nüfuslu şehirler olarak sıralanıyor.

En az traktör Rize’de

Türkiye’de traktör nüfusunun en düşük olduğu iller ise Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğunlaşıyor. Trafiğe kayıtlı 69 traktörün bulunduğu Rize listenin son sırasında. En az traktöre sahip diğer iller ise sırasıyla Trabzon, Yalova, Hakkari, Bingöl ve Artvin.

Üçte biri 35 yaşın üzerinde

İstatistiklerde dikkat çeken nokta ise Türkiye’deki traktörlerin yaş ortalamasının büyüklüğü. Ortalama traktör yaşı 24 olarak ölçülürken, 35 yaşın üzerinde tam 530 bin traktör bulunuyor. Bu rakam toplam traktör nüfusunun neredeyse 3’te 1’ine denk geliyor. Bu nüfusun yarısından fazlasının yaşı ise 25’in üzerinde.

traktorlerin-nufusu-da-yas-ortalamasi-da-artiyor.jpg

Yakıt ve yağ maliyetleri yükseliyor

Mekanik ve ekonomik ömrünü tamamlayan makinelerle tarım yapmanın ciddi ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çeken Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Başkanı Şenol Önal, “Örneğin biçerdöverin eski olması nedeniyle buğday hasadında yaşanacak yüzde 1’lik bir kayıp bile Türkiye ekonomisine 80 milyon TL zarar veriyor. Yakıt ve yağ maliyeti ile bakım-onarım masrafları da cabası” diyor.

Üreticinin alım gücü arttırılmalı

Sorunla mücadele için üreticilerin alım gücünün arttırılması gerektiğini söyleyen Önal, “Sektörün önünde uzun vadeli bir yönetim ve destekleme politikası olmalı. Tabii uzun vadede bunları planlarken günümüzü de kaybetmemeliyiz” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.