Türkiye’de nüfusu 1,8 milyona yaklaşan traktörlerin yaş ortalaması ise 24. Yaşlı makineler hem üreticiye hem de tarım sektörüne ek maliyet olarak geri dönüyor.
Türkiye'de tarım makinelerinin vazgeçilmezi olan traktörlerin nüfusu günden güne artıyor. Toplam 1 milyon 795 bin 121 adet olduğu açıklanan traktörlerin önemli bir kısmının ekonomik ömrünü tamamlamış olması ise dikkat çekiyor.
Mayıs verilerine göre ülke genelinde en fazla traktörün bulunduğu il 85 bin 77 ile Manisa. Onu 84 bin 985 ile Konya takip ediyor. İzmir, Bursa, Balıkesir ve Ankara da diğer yoğun nüfuslu şehirler olarak sıralanıyor.
En az traktör Rize’de
Türkiye’de traktör nüfusunun en düşük olduğu iller ise Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğunlaşıyor. Trafiğe kayıtlı 69 traktörün bulunduğu Rize listenin son sırasında. En az traktöre sahip diğer iller ise sırasıyla Trabzon, Yalova, Hakkari, Bingöl ve Artvin.
Üçte biri 35 yaşın üzerinde
İstatistiklerde dikkat çeken nokta ise Türkiye’deki traktörlerin yaş ortalamasının büyüklüğü. Ortalama traktör yaşı 24 olarak ölçülürken, 35 yaşın üzerinde tam 530 bin traktör bulunuyor. Bu rakam toplam traktör nüfusunun neredeyse 3’te 1’ine denk geliyor. Bu nüfusun yarısından fazlasının yaşı ise 25’in üzerinde.
Yakıt ve yağ maliyetleri yükseliyor
Mekanik ve ekonomik ömrünü tamamlayan makinelerle tarım yapmanın ciddi ekonomik kayıplara yol açtığına dikkat çeken Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Başkanı Şenol Önal, “Örneğin biçerdöverin eski olması nedeniyle buğday hasadında yaşanacak yüzde 1’lik bir kayıp bile Türkiye ekonomisine 80 milyon TL zarar veriyor. Yakıt ve yağ maliyeti ile bakım-onarım masrafları da cabası” diyor.
Üreticinin alım gücü arttırılmalı
Sorunla mücadele için üreticilerin alım gücünün arttırılması gerektiğini söyleyen Önal, “Sektörün önünde uzun vadeli bir yönetim ve destekleme politikası olmalı. Tabii uzun vadede bunları planlarken günümüzü de kaybetmemeliyiz” diye konuşuyor.