tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

11.7.2017

Cerattepe’de madenciliğe onay çıktı

Cerattepe’de madenciliğe onay çıktı

Artvin-Cerattepe’nin madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı yapılan itiraz reddedildi ve Danıştay ilgili ÇED Olumlu raporunu onayladı.

Türkiye’nin en büyük çevre davası olarak kabul edilen Artvin-Cerattepe’de alınan son karar madencilik faaliyetlerinin önünü açılması yönünde atıldı. Sahip olduğu doğal yaşam ve bitki örtüsü ile dünyanın sayılı ormanlık alanlarından biri olan Kafkasör yaylasında “madencilik yapılabilir” kararı Danıştay tarafından onaylandı.

“Bitkiler farklı bölgeye taşınabilir” denildi

Bölgede madencilik projelerinin toplam 3 bin 314 adet ağacın kesilmesine yol açacağı yönündeki itirazı değerlendiren bilirkişi heyeti raporunda, “Maden sahasında kalan endemik siklamen bitkisi toplanarak yakınlardaki aynı ekolojik koşullara sahip alanlara taşınabilir” ifadeleri yer aldı.

Cerattepe için 751 kişi ve 61 avukatın dahil olduğu davanın açılmasını sağlayan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “Bu kadar gerekçesiz bir karar beklemiyorduk. Gelecek kuşaklara bırakacağımız yaşam alanlarını korumalıyız ve mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Biyoçeşitlilik kaybedilecek

Davacılar arasında yer alan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise, “Artvin’de maden ile halkın yaşam alanını, temiz su hakkını, biyolojik çeşitliliği, bir daha asla geri kazanamayacağımız bitki türlerini kaybedeceğiz” derken, bölgede madencilik yerine ormanları, biyolojik çeşitliliği, toprağı ve suyu koruyacak uygulamaların geliştirilmesi gerektiği dile getiriyor.

25 yıllık hukuk mücadelesi

Cerattepe’de ilk olarak 1992 yılında gündeme gelen maden projelerine karşı uzun yıllar hukuki mücadele yürütülmüş, son olarak geçtiğimiz yıl ilgili maden şirketinin girişimlerine bölgede karşı çevrenin ve doğal yaşamın korunması adına ciddi bir tepki oluşmuştu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.