tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.7.2017

Bayramiç beyazı Avrupa markası olacak

Bayramiç beyazı Avrupa markası olacak

Kazdağları’na özgü bir nektarin türü olan Bayramiç beyazının Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alması için çalışmalar başladı.

Dünyada sadece Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde, Kazdağları eteklerinde yetiştirilen Bayramiç beyazında hasat mevsimi sürüyor. Bölgede 5 bin 500 dekar alanda 15 bin ton üretilen meyvenin dış pazarda marka haline gelmesi için de çalışmalar sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan ve odanın yönetim kurulu üyeleri ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çanakkale Koordinatörü Recai Başaran, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’yı ziyaret ederek Bayramiç beyazının ilçeye sağladığı katkılar ile ihracat ve satış imkânlarının araştırılması hakkında görüştü.

Tadı ve aroması Kazdağlarından

Ürünün Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alması için başvuru yaptıklarını belirten Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, bu özel nektarin çeşidinin yalnızca Bayramiç bölgesinde yetiştiğinde kendine özgü tada ve aromaya kavuştuğunu söylüyor. “Aynı meyve fidanı Bayramiç dışında bir bölgede dikildiğinde oluşan meyveler renk, tat ve şekil itibarı ile farklı oluyor” diyen Pehlivan, bu özelliğin Kazdağları'nın oluşturduğu hava akımından ileri geldiğini dile getiriyor.

bayramic-beyazi-avrupa-markasi-olacak1.jpg

Depo ömrü uzun

Bayramiç beyazı kuru madde içeriği yönünden en sert şeftali çeşitleri ile aynı gurupta yer alıyor. Bu özelliği sayesinde uzun süre depolanabiliyor ve uzun mesafelere taşınabiliyor. Kuraklığa karşı dayanıklılığı sayesinde az suyla yüksek verim elde etmede de avantaj sağlıyor.

Çekirdekten yetiştiriliyor

Ekimine 90 yıl önce başlanan Bayramiç beyazının ticari üretimi ise 30 yıla dayanıyor. Erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönemde yetiştirilen ürünün ayırt edici bir özelliği de tamamen çekirdekten yetiştiriliyor olması.

Talep yoğun, fiyat yüksek

Bayramiç beyazı kirazla birlikte bölge üreticilerinin önemli bir gelir kapısı haline gelmiş durumda. Bu sezon üreticiden 3-5 TL’den alınan meyve, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük şehirlerden yoğun talep görüyor ve semt pazarları ve marketlerde tüketiciye 10-15 TL’den ulaşıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.