tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

5.7.2017

Çilek ihracatına thrips engeli

Çilek ihracatına thrips engeli

Rusya’ya ihraç edilen çilekler thrips zararlısı gerekçesiyle Türkiye’ye geri gönderildi. Peki uzun bir aranın ardından ihracatta derin bir nefes almayı engelleyen thrips ile nasıl mücadele etmeli?

Rusya Federal Gümrük Servisi, (FTS)  Rusya’nın 10 Haziran’da yürürlüğe aldığı kararnameye göre daha önce ithalatı yasaklanan bazı ürünlerde yasakların kalmasının üzerine çilek ve taze üzüm sevkiyatını yenilediğini açıkladı. Sevkiyatın yenilenmesi üzerine Rusya’ya gönderilen 20,5 ton çilek, batı çiçek thripsi içerdiği gerekçesiyle geri gönderildi.

Yasağın ardından ilk ihracat

Rusya’ya ihracatın yeniden başlaması haberi Türkiye çilek üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Mersin’in Silifke ilçesindeki üreticiler tarafından geç kalınmış olsa da olumlu bir gelişme olarak yorumlandı. Açıklamayı takip eden üç gün içinde Rusya’ya 322 ton çilek ve yaklaşık 3 ton üzüm gönderilmişti.

20,5 ton geri gönderildi

Ancak Rusya Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi’nin (Rosselhoznadzor) yaptığı açıklamada; Türkiye’den başlamasıyla Rusya’ya deniz yoluyla gönderilen 20,5 ton çilek, zirai karantina listesinde olan batı çiçek thripsinin (Frankliniella occidentalis) çileklerde bulunması gerekçesiyle geri gönderildiği bildirildi.

Bu olay son birkaç yıldır sıkıntılar yaşanan taze sebze ve meyve ihracatında yeni sorunlar yaşanmasına neden olur mu bilinmez, ancak üreticilerin söz konusu zararlıya karşı önlem almaları gerektiği açık.

cilek-ihracatina-thrips-engeli1.jpg

Bitki özsuyunu emiyor

Batı çiçek thripsi, Kaliforniya thripsi ya da çilek çiçek thripsi olarak bilinen zararlı, çilekte tomurcukların açmasıyla birlikte ilk olarak bitki özsuyunu emerek besleniyor. Yaprak, çiçek ve meyvede zarar meydana getiren thrips ilerleyen dönemde yaprakların solmasına, çiçeklerin dökülmesine ve meyvenin bronzlaşarak küçük, sert ve çekirdekli olmasına yol açıyor.

Kültürel önlemler öncelikli

Verim kayıplarına neden olup, aynı zamanda ürünün pazar değerini de düşüren bu zararlıya karşı ilk yapılması gereken kültürel önlem almak. Bunun için yabancı ot temizliğine dikkat etmek ve konukçu bitkiler üretim alanından uzaklaştırmak gerekiyor.

Dış karantina listesinde batı çiçek tripsi yer alan ve fümigasyon uygulamasını kabul eden ihracatçı ülkelere gönderilecek ürünlerde sera veya tarlalarda ve görülmesi halinde hasat edilen ürünlerde fumigasyon yapılması mücadelede izlenecek bir diğer yol.

Direnç gelişimine dikkat

Çiçek başına 10 thrips görüldüğünde ise kimyasal mücadeleye başlanması gerekiyor. Uygulama polinatör böcek faaliyetlerinin az olduğu çiçeklenme öncesinde veya bitkilerin yüzde 10’u çiçek açmadan önce yapılıyor. Kimyasallara karşı çabuk direnç geliştiren zararlıya karşı yoğun ilaçlamadan kaçınılması dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.