Lezzeti ve dayanıklı yapısıyla dikkati çeken Ordu kivisinin coğrafi işaret alarak markalaşması için bilimsel çalışmalar yapılacak.
Aromasının yanı sıra uzun süre depolanabilmesiyle fark yaratan Ordu kivisinin tescillenmesi için çalışmalar başlatıldı. Meyvenin özelliklerini ortaya koyacak bilimsel araştırmaların ardından Ordu kivisinin coğrafi işaret alması hedefleniyor.
Üretim potansiyelin altında
Yılda 4,8 bin ton üretim ile Türkiye genelinde üretimin yüzde 10’unu karşılayan Ordu, Yalova ve Rize’nin ardından en çok kivi üretilen üçüncü il konumunda. Toplam 10 bin ton üretim kapasitesi bulunan ilde son yıllarda sulama sorununun yanı sıra don ve dolu gibi doğal afetler nedeniyle rekolte düşüklüğü yaşanıyor.
Şeker fasulyesinin izinden gidiyor
Olumsuz koşullara karşın Ordu kivisi dayanıklılığıyla pazarda kendini belli ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Akkuş ilçesinde üretilen şeker fasulyesinin coğrafi işaret ile tescillendiğini hatırlatan Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu kivisinin bilimsel özelliklerinin tespit edilmesi için çalıştıklarını belirtiyor.
Markalaşmaya aday
Ordu Üniversitesi ile birlikte yürütülen çalışmaların ardından Türk Patent Enstitüsü’ne götürülecek sonuçlar değerlendirilip ürünün kendine özgü yapısı tespit edildiği takdirde coğrafi işaret almaya hak kazanacak ve markalaşma yolunda önemli bir adım atacak.