tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.6.2017

Buğday ve mısırda da ithalat kapıları açıldı

Buğday ve mısırda da ithalat kapıları açıldı

Bakliyattan sonra tahıllarda da enflasyona karşı ithalatı arttırma yoluna gidiliyor. Yayınlanan kararla buğday, arpa ve mısır türlerinde gümrük vergileri büyük oranda düşürüldü.

Bayram tatilinde açıklanan kararla pek çok gıda ürününün ithalatında gümrük vergisi düşürüldü. Bazı buğday, arpa ve mısır türlerinde yüzde 25’lere kadar çekilen gümrük vergisiyle enflasyonun düşürülmesi amaçlanıyor.

Pazartesi günü Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre büyükbaş hayvan ve et ithalatında vergi oranları 4’te 3 oranında indirilirken, başta hayvancılık sektörünü besleyen tahıllar olmak üzere bitkisel ürünlerde de aynı yol izlendi.

Yüksek fiyatlarla mücadele amaçlanıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kuru fasulye ve nohutta olduğu gibi tahıl ürünlerinde de gerektiğinde gümrük vergilerinin indirilmesi gerektiğini söylemiş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de buğdayda yüzde 135 olan oranın sıfırlanabileceğini dile getirmişti.

bugday-ve-misirda-da-ithalat-kapilari-acildi1.jpg

Vergi hangi ürünlerde düşürüldü?

Alınan karara göre adi buğday, kızıl buğday, arpa, mahlut ve cin mısır gibi ürünlerde yüzde 130 civarında olan ithalat vergisi yüzde 25-45 aralığına indirildi. Vergilerin düşürülerek ithalatın teşvik edilmesiyle işlemiş gıda ürünlerinde fiyat farklılıklarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisiyle mücadele amaçlanıyor.

Gerektiğinde güncelleme yapılacak

Kararın ardından Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tahıllardaki arz açığının ithalatla karşılanacağı ve iç piyasada yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçileceği ifade edildi. Açıklamada “Gerektiğinde Bakanlık tarafından değişen koşullara göre gümrük vergilerinde güncelleme yapılacak” denildi.

Yerli üretimi riske atabilir

Geçtiğimiz aylarda nohut ve kuru fasulye gibi bakliyat ürünlerinde enflasyona karşı gümrük vergisi ithalat vergisi geçici olarak kaldırılmış, arpa ve kırmızı biberde de aynı yöntem izlenmişti. Stratejik tarım ürünlerinde ithalatın artmasının uzun vadede yerli üretimi düşürmesinden endişe ediliyor.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.