tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

20.6.2017

Arazide drone’dan al haberi!

Arazide drone’dan al haberi!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde geliştirilen proje kapsamında tarım arazilerinde ürünlerin gelişimi ve verimlilik drone’larla takip ediliyor.

Tarımsal üretimde drone kullanımının yeni bir örneği Samsun’da bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden geldi. Üniversitenin Ziraat Fakültesi’nde uzaktan algılama sistemlerinin tarımda verimliliğe katkı sunması için geliştirilen projede başrolü drone’lar üstleniyor.

Ürün gelişimi izleniyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılan ve Sulama Bölümü ile TÜBİTAK’ın ortak çalışması sonucu toplam 100 bin TL maliyetle bir insansız hava aracı geliştirildi. Özel bir yazılım yüklenen drone’a monte edilen sensörler, kızıl ötesi ışınlar ve termal kameralar yardımıyla tarım arazisinde ürün gelişimine dair veriler elde ediliyor.

Hastalık ve zararlı etkisi ölçülüyor

 Hastalık ve zararlı etkisi, gübreleme, sulama alanı, bitkilerin su eksikliği ya da fazlalığı gibi faktörleri drone yardımıyla takip edebildiklerini söyleyen Doç. Dr. Eyüp Selim Köksal, “Ürün daha ekim aşamasındayken yıllık verim tahmini öğrenmemize ve hastalık ve düşük verime karşı önceden tedbir almamıza katkı sağlıyor” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.