E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Temmuz sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
20.6.2017
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde geliştirilen proje kapsamında tarım arazilerinde ürünlerin gelişimi ve verimlilik drone’larla takip ediliyor.
Tarımsal üretimde drone kullanımının yeni bir örneği Samsun’da bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden geldi. Üniversitenin Ziraat Fakültesi’nde uzaktan algılama sistemlerinin tarımda verimliliğe katkı sunması için geliştirilen projede başrolü drone’lar üstleniyor.
Ürün gelişimi izleniyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılan ve Sulama Bölümü ile TÜBİTAK’ın ortak çalışması sonucu toplam 100 bin TL maliyetle bir insansız hava aracı geliştirildi. Özel bir yazılım yüklenen drone’a monte edilen sensörler, kızıl ötesi ışınlar ve termal kameralar yardımıyla tarım arazisinde ürün gelişimine dair veriler elde ediliyor.
Hastalık ve zararlı etkisi ölçülüyor
Hastalık ve zararlı etkisi, gübreleme, sulama alanı, bitkilerin su eksikliği ya da fazlalığı gibi faktörleri drone yardımıyla takip edebildiklerini söyleyen Doç. Dr. Eyüp Selim Köksal, “Ürün daha ekim aşamasındayken yıllık verim tahmini öğrenmemize ve hastalık ve düşük verime karşı önceden tedbir almamıza katkı sağlıyor” diyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.
Bitki bilimi insanlığı yakın geleceğe hazırlamak için daha sürdürülebilir gıdalar geliştirmenin peşinde. Araştırmacıların bu açıdan rol model olarak önerdikleri bitki ise hem tanıdık hem yepyeni bir isim!
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.
Hindistan’da özelleştirme ve desteklerin kaldırılmasını öngören yeni tarım yasasına karşı eylemlerde beşinci aya girildi. Tarımsal üretim ve işgücünde önemli paya sahip kadınların mücadeleye verdiği katkı ise büyük anlam taşıyor.