tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.6.2017

Anızla birlikte üretimin geleceği de yanıyor

Anızla birlikte üretimin geleceği de yanıyor

Hasat mevsiminin gelmesiyle üreticiler hasat artıklarını tarlalarından kolayca uzaklaştırabilmek için anız yakıyor. Ancak bu uygulama üreticilere yarardan çok zarar getiriyor.

Mevsim itibariyle ilk hasatlarını gerçekleştiren üreticiler bir sonraki sezona hazırlıkta kimi zaman kolay yolu seçerek anız yakıyor. Hasat mevsimi devam ederken Türkiye’nin dört bir yanından da yangın haberleri geliyor.

Gaziantep ve Adana’da geçtiğimiz hafta yaşanan yangının ardından son olarak Adıyaman’da da bir üreticiye ait 30 dekarlık arazide anız yangını meydana geldi. Yaşanan olaylar sonrası yetkililerden de bu konuda uyarılar geliyor. Ziraat Mühendisleri Odası da üreticileri anız yakmamaları konusunda uyarırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri de verim artışı ve tarımsal sürdürülebilirliğin ancak doğaya zarar vermeden eldeki kaynakların bilinçli kullanılmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

Faydadan çok zararı var

Hasat sonrası tarlada kalan bitki artıkları anız olarak adlandırılıyor. Üreticiler hasat artıklarını tarladan kolayca uzaklaştırmak, toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalıkları önlemek ve bazı zararlıları yok etmek için kimi zaman anız yakma yoluna gidiyor. Oysa bu uygulama tarımsal üretimde faydadan çok zarar getiriyor.

Erozyona zemin hazırlıyor

Anız yakımı bitkilerin ihtiyaç duyduğu organik maddelerin en fazla bulunduğu toprağın canlı üst katmanının yanmasına da neden oluyor. Kökleriyle toprağı tutan bitkileri ve bitki artıklarını tarladan uzaklaştırdığı için toprak, su ve rüzgâr erozyonuna açık hale geliyor.

anizla-birlikte-uretimin-gelecegi-de-yaniyor2.jpg

Toprağın yapısı bozuluyor, verim düşüyor

Toprağın su tutma kapasitesini azaltması ve kök çürüklüğü hastalığının artması, anız yakmanın en önemli sonuçlarından. Tüm bunların neticesinde toprağın doğal yapısı bozuluyor ve verimlilik düşüyor. Yol kenarlarındaki alanlarda anız yakılması sırasında çıkan duman sürücülerin görüş mesafesini daralttığından kazalara da sebebiyet verebiliyor. Orman ve yerleşim yerleri yangınları, hava ve çevre kirliliği de anız yakmanın diğer önemli sonuçları.

Anız yakmanın önüne nasıl geçilebilir?

Üreticileri anız yakma yönteminden vazgeçirmek ve hasat artıklarından kolayca kurtulmak için pratik yollar mevcut. Bunlardan ilki tarla yüzeyindeki anız miktarının az olması için biçerdöverle çalışırken mümkün olduğunca derin hasat yapılması.

Makine tercihine dikkat

Anız parçalama ve ekim makinelerinin diskli ayaklı seçilmesi de diğer mekanik tekniklerden. Anızın daha çabuk çürümesi ve parçalanması için ise azot dengeleme gübresi yapılması gerekiyor. Anız yakmanın en büyük tercih nedenlerinden biri olan yabancı ot mücadelesi için ise herbisitler kullanılmalı.

İstisnalar dışında yasak

Türkiye’de anız yakılması ilk kez 1983 yılında Çevre Kanunu ile yasaklandı. Ancak saman sıkıntısının olmadığı, değerinin düşük olduğu dönemlerde bazı üreticiler yasağa uymadı. 2005 yılında ise ikinci ürün ekilen bölgelerde tohum yatağının tam açılması ve çimlenmenin sağlanması amacıyla yalnızca kontrollü anız yakınına izin verilmişti.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.