Akaryakıtta yüzde 5 oranında biyodizel kullanımı zorunlu hale getiriliyor. Alınan karar bitkisel yağ üretiminde etki yaratacağa benziyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) tarım sektörünü derinden etkileyecek flaş bir açıklama geldi ve akaryakıtlarda bitkisel kaynaklı yağların kullanımı zorunlu hale getirildi. 2018 yılından itibaren geçerli olacak uygulamaya göre motorin ürünleri en az binde 5 oranında yerli biyoyakıt içerecek.
Yapılan düzenlemeye göre ithal ya da rafinericiden edinilen akaryakıtlarda kanola, aspir, ayçiçeği gibi tarım ürünlerinden elde edilen yağların yanı sıra bitkisel atık yağlardan üretilen biyoyakıtlarda kullanılabilecek. Her 200 litre motorinin en az 1 litre biyoyakıt ile harmanlanması ise zorunlu.
Gıda fiyatları etkilenirse oran değişecek
Biyoyakıt üretimini arttırmayı ve üretim kapasitesini etkin olarak kullanmayı amaçlayan EPDK, aldığı kararla yeni yatırımların ve bitkisel atık yağ toplayıcılığını da teşvik etmeyi hedefliyor. Bitkisel yağ fiyatlarını ve rekabeti olumsuz etkilemesi riskine karşı ise binde 5’lik taban oranın değiştirilebileceği belirtiliyor.
Üretim kapasitenin gerisinde kalıyor
Son yıllarda hızla artan işletme kapasitesine karşın Türkiye’de biyoyakıt üretimi istenilen seviyede değil. Geçtiğimiz yıl 70 bin tonda kalan biyoyakıt üretimi toplam üretim kapasitesinin 3’te 1’inden az. Yeni düzenlemeyle birlikte 2018’den itibaren üretimin en az yüzde 50 oranında arttırılması planlanıyor.
Türkiye’de 2001 yılından itibaren gelişen biyoyakıt endüstrisi o tarihten bu yana 235 bin ton üretim kapasitesine ulaştı. Akaryakıt sektöründe bugüne kadar isteğe bağlı olan biyoyakıt kullanımını teşvik etmek için ise ÖTV indirimi uygulanıyor.
Dünyada tarımsal atıklara yönelim var
Başta mısır olmak üzere çeşitli tarla bitkilerinden yararlanan ABD 31 milyon ton ile biyoyakıt üretiminde başı çekiyor. Dünya genelinde üretimin yüzde 18’ini gerçekleştiren AB ülkelerinde akaryakıtta bitkisel kaynaklı yağ kullanımında Almanya ilk sırada. AB’de 2 yıl önce alınan kararla birlikte 2017’den itibaren mısır, soya gibi gıda güvenliği için kilit ürünlerin biyoyakıt kaynağı olarak kullanımını sınır getirildi ve tarımsal atıkların payı arttırıldı.