Üretim Reform Paketi kapsamındaki yasa tasarısının Meclis Komisyonu’ndan geçmesiyle zeytinlik alanlarda sanayileşme yatırımı yapılmasının önü açılmış oldu.
Meclis gündemine gelen ve başta zeytin üreticileri olmak üzere pek çok kesimden tepki alan Üretim Reform Paketi’ndeki değişiklikler Meclis Komisyonu’nda kabul edildi. Yapılan düzenleme zeytinlik arazilerde maden ocağı ve sanayi tesisi kurulmasını kolaylaştıracak nitelikte.
TBMM’de kabul edilen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın ilk üç maddesi yapılan görüşmeler sürecinde tasarıdan çıkarılmış, bu kararla zeytinliklerin korunacağı beklentisi oluşmuştu.
Tasarı ne öngörüyor?
Ancak tasarının kabul edilen dördüncü maddesi zeytinliklerin geleceğini tehlikeye atıyor. “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez” denilen maddenin devamında ise “Ancak alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir” ifadeleri yer alıyor.
Zeytinciliğin ölüm fermanı!
Tasarıdaki “ancak” sözcüğüyle sağlanan istisnanın zeytincilik için “ölüm fermanı” anlamına geldiği söyleyen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, “Bu sayede binlerce yıllık zeytin ağaçları kesilip yerine altın madeni, çimento fabrikası, hatta nükleer santral bile yapılabilir” diyor.
Üreticilerin görüşü alınmıyor
“Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi’ adı altında getirilen bu yasa üreticinin yasası değildir” diyen Tan, “Üreticilerin görüşü alınmadan hazırlanan ve bir dayatma şeklinde gelen bu yasanın kabul edilmesi mümkün değil” diye konuşuyor.
Ağaç başına 4 bin TL
Son 15 yılda 6 kez TBMM gündemine gelen zeytinlik arazilerin sanayi yatırımlarına açılmasına olanak sağlayan tekliflerin tümü reddedilmişti. Kabul edilen tasarıya göre amaç dışı kullanım için kesilen zeytin ağacı başına 4 bin TL ceza kesilecek.
130 milyon zeytin ağacı tehlikede
Tasarının yasalaşması durumunda Türkiye’de zeytin üretilen alanlarının yüze 82’sinin zeytinlik tanımının dışına çıkarılacağını söyleyen Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi kurucularından üretici Murat Narin, “Yırca’da 6 bin 600 zeytin ağacı nasıl yerle bir edildiyse, bu yasa çıkarsa 130 milyon zeytin ağacı da öyle yok edilecek” şeklide konuşuyor.