tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.5.2017

Üreticinin yeni gözdesi solucan gübresi

Üreticinin yeni gözdesi solucan gübresi

Türkiye’de solucan gübresine olan talep, mevcut üretimin üstünde. Bu nedenle gübre üreticileri ürünlerini pazarlamakta zorlanmıyor.

Solucan gübresi YAZI DİZİSİ - 1
2. BÖLÜM

Son yıllarda hem üreticiler arasında hem de gübre sektöründe adı sıkça geçen bir teknoloji var: Solucan gübresi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaşan bu bitki besleme yöntemi, tarıma yatırım yapan veya yapmayı düşünen pek çok girişimcinin de ilgisini çekiyor. Kimi ürünlerde kimyasal gübrelere alternatif oluşturan solucan gübresi toprağın ve çevrenin korunmasına da destek sağlamasıyla ön plana çıkıyor.

Solucan gübresi nedir?

Solucan gübresi, Kaliforniya Kırmızı Solucanı cinsi solucanların atıklarından oluşan bir çeşit bitki besini. Toprak patojenlerini baskılayarak bitkilerin koruyan solucan gübresi, besin elementlerini bitkinin alabileceği forma dönüştürüyor. Aynı zamanda topraktaki organik madde miktarını arttırarak toprağın su tutma kapasitesini yükseltiyor.

Dünyada uzun zamandır kullanılıyor

Solucan gübresi ABD ve Avrupa’da 40 yılı aşkın bir süredir üretiliyor ve kullanılıyor. Bugün itibariyle en yoğun üretim ABD, Küba ve Rusya’da yapılıyor. Solucan gübresinin en fazla talep eden ülkeler arasında Çin ve İsrail ilk sıralarda geliyor.

ureticinin-yeni-gozdesi-solucan-gubresi1.jpg

Türkiye’de 12 yıldır üretiliyor

Türkiye’de ilk solucan gübresi tesisi 2005 yılında özel bir girişimle Manisa’da kuruldu. Bunun ardından Burdur, Edirne, Sakarya, İstanbul ve ülkenin çeşitli bölgelerinde kurulan yeni tesisler ile büyüme devam etti ve Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve küresel pek çok firma da bu kategorideki ürünlerini piyasaya sürdü.

Pazar talebi yüksek

Yeni bir alan olmasına rağmen sağladığı avantajlar sebebiyle solucan gübresine olan ilgi şaşırtıcı değil. Türkiye’de artan talep mevcut üretimin üstünde olduğu için solucan gübresi üreticileri ürünlerini pazarlamakta zorlanmıyor. Çok büyük bir sermaye gerektirmemesinin yanında fazla sayıda çalışana da ihtiyaç duyulmuyor.

Atıklar kâra dönüştürülüyor

Hayvansal üretim yapan firmalar solucanların beslenmesi için gerekli ahır gübresini kendi bünyelerinden sağlayabilmeleri nedeniyle sektörde öncelik sağlıyor. Bu sayede hayvansal atıklar değerli bir gübre çeşidine dönüşerek kâr oranları da aynı ölçüde artmış oluyor.

ureticinin-yeni-gozdesi-solucan-gubresi2.jpg

Ufukta ihracat var

Kültür solucanı cinsleri sayılarını çok kısa sürede katladıklarından, işletmelerin kapasiteleri de hızlı bir biçimde büyüyor. Artan talep ve maliyetlerin düşük olması nedeniyle üreticilerin bu sektöre yönelmesi, gelecekte solucan gübresi talebinin karşılanması ve yurt dışına ihraç edilmesi konusunda ümit vadediyor.

Üretime hibe desteği

Solucan gübresi üretimi yapmak isteye girişimcilere KOSGEB tarafından hibe desteği veriliyor. Kuruluş desteği, ekipman desteği, işletme giderleri desteği ve sabit yatırım desteği adı altında verilen hibeler toplamda 150 bin TL’yi buluyor. Hibe desteği için başvuran girişimcilerde ‘’Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası’’ şartı arıyor. Ancak destekler şirket kurulumundan sonra geri ödeme şeklinde yapıldığından, belli bir sermaye olmadan hibeden yararlanmak mümkün görünmüyor.

YARIN: Solucan gübresi nasıl yetiştiriliyor? Nasıl kullanılıyor?


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.