Saksı bitkilerinden elde edilen enerji ile cep telefonlarını şarj edebilen aygıtlar yeşil enerjinin en taze örneklerini oluşturuyor.
Biyoenerji kullanımı günlük yaşamın ayrılmaz parçası olan cep telefonlarına kadar uzandı. Bitkilerden elde ettikleri enerji ile akıllı telefonları şarj eden cihazların örnekleri her geçen gün artıyor.
Sürdürülebilir birer enerji kaynağı olarak biyoyakıtlar motorlu taşıtlardan ısıtma sistemlerine kadar pek yoğun enerji tüketen pek çok aygıta kaynak oluşturmaya başladı. Birim düzeyinde düşük miktarda enerjiye ihtiyacı olsa da, kullanım yoğunluğu bakımından geniş miktarlarda elektrik harcayan cep telefonları da artık biyoenerjiden faydalanabiliyor.
Kullanıcı bitkiyi, bitki telefonu besliyor
İspanya merkezli bir teknoloji firmasının ürettiği Bioo, bu tip bir yeşil enerjinin en yeni örneklerinden biri. Basit bir ev saksısı olarak tasarlanan aygıt, içinde yer alan “biyolojik pil” sayesinde günde 3 akıllı telefonu şarj edebiliyor. Kullanıcının tek yapması gereken ise enerjinin kaynağı olan saksıdaki bitkinin düzenli olarak sulayarak büyümesini sağlamak.
Topraktan enerji hasat ediyor
Bir başka bitkisel şarj aleti ise Şilili mühendisler tarafından geliştirildi. E-Kaia isimli bitkisel aygıt, fotosentez esnasında açığa çıkan elektronlardan “hasat ettiği” enerjiyi toprakta yer alan devreler yoluyla ilettiği akıllı telefonu bir buçuk saat içinde şarj ediyor.