tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

16.5.2017

Pedallar tarım arazileri için döndü

Pedallar tarım arazileri için döndü

Uşak’ta tarım arazilerinin termik santral projeleri için kirletilip yok edilmesine karşı bisiklet turu yapıldı.

Türkiye’nin tarım arazileri günden güne azalırken bitkisel üretim alanlarının ve doğanın korunması için duyarlılık da artıyor. Uşak’ta düzenlenen bisiklet turu ile tarım topraklarını tehdit eden kömürlü termik santrallere vurgu yapıldı.

TEMA Vakfı’nın düzenlediği etkinlik kapsamında vakıf üyeleri Uşak Atapark’tan Belediye Hizmet Binası’nın olduğu noktaya kadar pedal çevirdi. Etkinliğe katılanlar Türkiye’nin dört bir yanında sayıları artan termik santrallerin yarattığı risklere dikkat çekildi.

Kömür sulama suyuna ortak olmasın

Trakya, Çanakkale, Konya kapalı havzası ve Ereğli-Karaman ovasındaki santral projelerini örnek gösteren katılımcılar, “Kömürlü termik santraller üreticinin suyuna ve toprağına ortak olmasın” diyen diyerek yeterli ve sağlıklı gıdaya ve suya ulaşabilmek için tarım alanlarının korunması gerektiğini dile getirdi.

Toprağa ve bitkiye zehir karışıyor

Kömür madenciliği için hektarlarca tarım alanının kazıldığını ve buralardan çıkan emisyonların toprak ve bitki sağlığını bozduğunu hatırlatan TEMA Uşak Şube Başkanı Doç. Dr. Barış Metin, “Termik santrallerden çıkan kül meyve ve sebzeleri zehirler ve kurutur. Asidik hale gelen su diğer su kaynaklarını da kirletir. Binlerce yılda oluşan verimli toprakları yok eder, üretimi ve verimi azaltır” dedi.

Öncelik yenilenebilir enerji olmalı

Tarımsal verimliliği ve üreticiyi korumak için yenilenebilir enerjinin öncelikli olması gerektiğini söyleyen Metin, “Toprak koruma kurulları ve Bakanlığın termik santral proje süreçlerine müdahil olmasını ve tarım topraklarımızı korumasını talep ediyoruz” diye konuştu.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.