Doğu Karadeniz’de fındık bahçelerinin yenilenmesi için fidan üretim merkezleri kuruluyor.
Türkiye’nin açık ara dünya lideri olduğu fındıkta gençleşme çalışmaları hızlandı. Bahçelerin yenilenmesi ve üreticilerin fidan ihtiyacının giderilmesi için fındık fidanı üretim merkezi hayata geçiriliyor.
Trabzon Ticaret Borsası tarafından başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında verimi düşen yaşlı bahçelere yeni fidanlar dikilmesi amaçlanıyor. Bahçelerin yenilenmesi için dal kesme yerine kök yapılarının değiştirilmesi ana hedef.
Zaman kaybı en aza indiriliyor
Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’nda tüp ve saksılarda 3-4 yaşına kadar yetiştirilen fidanlar üreticilere ulaştırılıyor. Bu sayede bahçesinde yenilenme çalışması yapılan üreticilerin bu süre boyunca ürün almada yaşayacağı zaman kaybı en aza indiriliyor. Tüplü fidanların ürün vermeye başlaması ise 4-5 yılı buluyor.
Gençleşmeye ihtiyaç var
Doğu Karadeniz’de fındıkta yenilenme çalışmalarına borsalar ve özel sektör de destek veriyor. Faaliyete geçen Fındık Fidanı Üretim Merkezi bunun bir örneği. TOBB Tahkim Kurulu Üyesi Güngör Köleoğlu, Türkiye’nin fındık üretiminde tüplü fidancılığa ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.
Sertifikalı fidancılık yapılmalı
“Bu gençleştirmenin, budama ve ağaç yenilemenin fındık fiyatlarına bir nebze faydası olacağını düşünüyorum” diyen Köleoğlu, “Tarım İl Müdürlüğü ile devlet de bu işe el atar ve sertifikalı fidancılık yapılırsa üreticiler hem daha fazla hem de kaliteli ürün yetiştirme imkanı bulur” diye konuşuyor.