tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.5.2017

Fındıkta gençleşme operasyonu başladı

findikta-genclesme-operasyonu-basladi2.jpg

Doğu Karadeniz’de fındık bahçelerinin yenilenmesi için fidan üretim merkezleri kuruluyor.

Türkiye’nin açık ara dünya lideri olduğu fındıkta gençleşme çalışmaları hızlandı. Bahçelerin yenilenmesi ve üreticilerin fidan ihtiyacının giderilmesi için fındık fidanı üretim merkezi hayata geçiriliyor.

Trabzon Ticaret Borsası tarafından başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında verimi düşen yaşlı bahçelere yeni fidanlar dikilmesi amaçlanıyor. Bahçelerin yenilenmesi için dal kesme yerine kök yapılarının değiştirilmesi ana hedef.

Zaman kaybı en aza indiriliyor

Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’nda tüp ve saksılarda 3-4 yaşına kadar yetiştirilen fidanlar üreticilere ulaştırılıyor. Bu sayede bahçesinde yenilenme çalışması yapılan üreticilerin bu süre boyunca ürün almada yaşayacağı zaman kaybı en aza indiriliyor. Tüplü fidanların ürün vermeye başlaması ise 4-5 yılı buluyor.

findikta-genclesme-operasyonu-basladi.jpg

Gençleşmeye ihtiyaç var

Doğu Karadeniz’de fındıkta yenilenme çalışmalarına borsalar ve özel sektör de destek veriyor. Faaliyete geçen Fındık Fidanı Üretim Merkezi bunun bir örneği. TOBB Tahkim Kurulu Üyesi Güngör Köleoğlu, Türkiye’nin fındık üretiminde tüplü fidancılığa ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.

Sertifikalı fidancılık yapılmalı

“Bu gençleştirmenin, budama ve ağaç yenilemenin fındık fiyatlarına bir nebze faydası olacağını düşünüyorum” diyen Köleoğlu, “Tarım İl Müdürlüğü ile devlet de bu işe el atar ve sertifikalı fidancılık yapılırsa üreticiler hem daha fazla hem de kaliteli ürün yetiştirme imkanı bulur” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.