Türkiye’ye bahar yağmurlarla geldi. Fındık, üzüm ve meyve bahçeleri sağanak ve doludan olumsuz etkilenirken tarla bitkilerinde artan rekolteyi müjdeliyor.
Mayıs ayı Türkiye genelinde etkili olan yağışlarla sürüyor. Yağışların pek çok bölgede tarım arazilerine ve ürünlere zarar verirken, Mayıs yağmurları bazı bölgelerde ise verim artışı sevinciyle karşılandı.
Tütün arazileri sular altında kaldı
İlk olarak haftasonu itibariyle Denizli’de sağanak yağmur ve dolunun tarım arazilerinde etkili olduğu haberi geldi. Tavas ve Kale ilçelerinde tütün ocakları yağışın etkisiyle hasar görürken meyve bahçeleri de doludan etkilendi. İki ilçede 6 bin 250 dekarda hasar tespit çalışmaları başlatıldı.
Pazar günü ise Adana ve Osmaniye’de şiddetli sağanak ve dolu nedeniyle taşan su kaynakları pek çok tarım arazisine zarar verdi. Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde sağanağın etkisiyle eriyen karlar arazilerde su baskınlarına yol açarken Aydın-Buharkent’te de tarımsal üretim sel sularından olumsuz etkilendi.
Üzüm bağları doluya teslim
Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde ise hafta başı yaşanan dolu yağışı üzüm bağlarını vurdu. Koldere, Şehzadeler ve Yeşilköy’de doludan zarar gören yaklaşık bin 500 dekar alanın bölgedeki üzüm bağlarının yüzde 10-20’sine denk geldiği bildirildi.
Bahar fındığa yaramadı
Dün akşam saatlerinde Düzce’de etkili olan kuvvetli rüzgar ve dolu yağışından ise fındık bahçeleri nasibini aldı. Merkez ilçesi ve Akçakoca ilçelerine bağlı köylerde fındık arazilerinde hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Ancak ilk veriler fındıkta sezonun iyi geçmediğine işaret.
Fındıkta Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve son dolu hasarlarının yarattığı kaybın önümüzdeki günlerde netleşeceğini söyleyen Ulusal Fındık Konseyi’nden Şahin Başaran, bahçelerini sigortalatan üreticilerin ilgili sigorta şirketleriyle acilen irtibata geçmesi gerektiğini dile getiriyor.
Yağışlar buğdaya can suyu oldu
Öte yandan yağışların olumlu etki yarattığı ürünler de var. Buğday, patates ve soğan gibi tarla bitkileri bunların başında geliyor. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kurak geçen kış sezonunun ardından Nisan ortasından bu yana artan yağışların buğdayda rekolteyi arttıracağını söylüyor.
“Son yağmurlar buğday üretimine can suyu oldu” diyen Tiryakioğlu hububat alanlarında yapılan incelemelerde, ortalamanın üzerindeki yağış miktarının geçen yıla oranla daha iyi bir verimi beraberinde getirdiğini gördüklerini belirtiyor.
Patates ve soğanda verim mutlu ediyor
Çukurova’da da geçtiğimiz yıl aradığını bulamayan soğan ve patates üreticileri için hasat sezonu verimli geçiyor. 62 bin dekarda devam eden patates hasadında dekar başına ortalama verim 4 ton civarındayken kg fiyatı ise 1,5 TL bandında seyrediyor.
Adana’da bu yıl 160 bin ton üretim beklenen soğanda ise fiyatlar 50 kuruş civarında. Çukurova’da yağışların tam zamanında ve istenen miktarda düştüğünü belirten Adana GTH İl Müdürü Ali Tekin, üreticilerin geçen yılki zararlarını karşılamayı umduklarını söylüyor.