Halk Ekmek Fabrikası’nın kurucusu ve İstanbul’un ilk ve tek tarım uzmanı belediye başkanı olan İsvan, Türkiye tarımının modernleşmesi adına sembol bir isimdi.
Tarım uzmanı, siyasetçi ve eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. İstanbul Halk Ekmek Fabrikası’nın kurucusu olarak da bilen İsvan kişiliği, tarıma olan sevgisi ve yaptığı çalışmalarla Türkiye tarihine geçti.
1923 yılında İstanbul’da doğan Ahmet İsvan, ortaöğretimini Robert Koleji’nde tamamlandıktan sonra tarım alanında uzmanlaşmaya karar vererek ABD’ye gitti. Kaliforniya Üniversitesi’nde tarım ve meyvecilik alanında öğretim gören İsvan, ülkeye döndükten sonra uzun yıllar Yalova’da pek çok tarımsal araştırmaya katkı sundu.
Tarımda teknoloji kullanımına örnek oldu
İsvan 1950 yılında Yalova’nın Taşköprü ilçesinde kurduğu çiftlik ile birlikte bölgede meyveciliği başlatan kişi olarak biliniyor. Burada modern ilaçlama, damla sulama, soğuk hava deposu gibi uygulamaları hayata geçiren İsvan, tarımda modern teknolojinin uygulanması adına örnek oldu.
Ucuz ve sağlıklı ekmek devrimi
İlerleyen yıllarda siyasete atılan İsvan, 1973 yılında aday olduğu İstanbul Belediye Başkanlığı görevine yüzde 63,6 oy alarak geldi. Görevde kaldığı 4 yıl boyunca İsvan’ın en önemli hizmeti belediye bünyesinde kurduğu Halk Ekmek oldu. Fırıncıların fiyat tekeline karşı halka ucuz ve sağlıklı ekmek sağlamak için kurulan Halk Ekmek Fabrikası 1977 yılında hizmete girdi.
Köprüler gelip geçmeye…
Eşi Reha İsvan ile birlikte Türkiye’nin ilk köy kadın derneği olan Taşköprü Kadın Derneği’nin kuruluşuna öncülük eden İsvan, kaleme aldığı “Köprüler Gelip Geçmeye / Tarımda Bir Modernleşme Öyküsü” isimli kitabında Türkiye tarımının gelişimini anlatmıştı.
İsvan siyaseti bıraktıktan sonra Taşköprü’deki çiftliğinde tarımsal üretime yoğunlaştı. Meyveciliğin yanı sıra taze sebze üretimiyle de bölge tarımına katkı sunan İsvan, yaşamının son dönemini çok sevdiği çiftliği ve bitkilerle donattığı bahçesinde geçirdi.
İşçilerin kardeşi
İsvan, tarihe Kanlı Pazar olarak geçen ve hala aydınlatılmayan 1 Mayıs 1977 günü, işçilerin İşçi Bayramı'na katılabilmeleri için belediye otobüslerini tahsis ettiği gerekçesiyle 12 Eylül darbesi sonrası yargılanmış ve 27 ay boyunca mahkum edilmişti. İsvan, 40 yıl sonra yine bir 1 Mayıs günü aramızdan ayrıldı.
tarlasera olarak Cumhuriyetle yaşıt olan ve Cumhuriyetin tarımsal gelişiminin mihenk taşı olarak Türkiye tarihine adını yazdıran Ahmet İsvan’ı saygıyla anıyoruz.