Türkiye’de değişen meyve tüketim alışkanlıklarını tarımın gözünden inceleyen tarlasera’nın Mayıs sayısının okurlarına armağanı ise Bağcılık posteri.
Meyveler tarımsal üretim skalasının en renkli üyeleri. Her biri birbirinden farklı lezzette, farklı renkte ve hatta farklı yetiştirilme koşullarında olsalar da hem üreticiler hem de tüketiciler için hepsinin yeri son derece önemli. Değişimlerine ise çoğunluklu olarak tüketiciler yön veriyor. Kimi meyvelerde bazı çeşitler daha çok tercih edilirken, bazıları arka planda kalıyor. Pazarın bu talebine kulak veren üreticiler de üretimlerini bu yönde şekillendiriyor.
Peki, son 10 yıl içinde meyve üretiminin başrol oyuncularından narenciye, karpuz, kiraz ve armutta ne gibi değişimler yaşandı? Bugün pazarın en çok tercih ettiği çeşitler hangileri? tarlasera Mayıs sayısının Kapak Konusu’nda bu soruların cevabını aradı ve sektörün önemli aktörlerine mikrofon uzattı. Meyve üreticilerinin yol haritasını çizmesinde yardımcı olacak bu önemli haberimizi okumanızı öneririz.
Tarım ürünlerine dair tüketicilerin sözlüğünde uzun yıllardır bir “hormonlu sebze” efsanesi dolaşıp duruyor! Son yıllarda teknolojinin gelişimiyle hayatımıza giren “hormon” kavramı, tüketicilerin aklında hep soru işaretlerine neden oldu. tarlasera Mayıs sayısı için hazırladığı “Hormon Bilmecesi Çözülüyor” haberiyle bu bilmeceyi açıklığa kavuşturuyor. “Bitki hormonları hangi durumlarda ve ne gibi amaçlarla kullanılır, gerçekten insan sağlığına zararlı mıdır?” sorularına dışarıdan değil, tarım sektörünün içerisinden cevaplar veren bu araştırmanın tüketicilerin zihnindeki tüm sorulara yanıt olacağını umuyoruz.
tarlasera su tasarrufu ve verime olan katkısıyla üretimin seyrini değiştiren damla sulamayı, Türkiye’de bu teknolojiyi en yaygın şekilde benimseyen bölgelerden biri olan Amasya örneği üzerinden inceliyor. tarlasera’nın bu ayki Röportaj konuğu ise tarıma yönelik projeleriyle ön plana çıkan Metro Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan.
Küresel ısınma ve beraberinde getirdiği iklim değişikliğinin tarım sektörüne olası etkileri ve Türkiye’nin gelecekteki risk haritası, tarla biberinde en sık karşılaşılan hastalıklar ve bunlarla mücadele yöntemleri ve tarımsal üretimin yeni gözdelerinden verim dostu mineral zeolit Mayıs sayımızda tarıma dair bakış açınızı genişletecek diğer haberler.
Derginizi her ay masanızda görmek ve tarlasera keyfini tüm bir yıla yaymak için ise tek yapmanız gereken tarlasera'ya abone olmak! Bunun için Abonelik sayfamızı ziyaret etmeniz ve yalnızca birkaç dakika süren abonelik işlemlerini gerçekleştirmeniz yeterli.
Dergimizi keyifle okumanızı ve bu sayıki hediyemiz olan Bağcılık posteriyle duvarlarınızı süslemenizi dileriz.
Toprağın bereketini bizlerle buluştan tüm üreticilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun!