İngiltere’de yenilenebilir enerji üreten bir firma kesilen çimlerin artıklarını biyoyakıta dönüştürüyor.
Kanola, soya, mısır ve aspir gibi tarla bitkilerinin ardından biyoyakıt hammaddeleri arasına çim de eklendi. İngiltere’de çim artıklarından sürdürülebilir enerji üretiminde faydalanılmaya başladı.
Ecotricity isimli yeşil enerji firması, bahçe ve parklarda düzenli olarak kırpılan çimleri toplayarak çeşitli işlemlerden geçiriyor. Anaerobik arıtma tesisine getirilen çırpılar burada mikroorganizmalar tarafından gübre ve biyoyakıt olarak ayrıştırılıyor ve biyometana dönüştürülüyor.
Diğer ürünlere göre daha çevreci
Firmanın kurucusu Dale Vince, çoğunlukla organik gübre olarak kullanılan çim artıklarının gıda artıklarına oranla iki kat daha fazla enerji potansiyeli olduğunu söylüyor. Çimden üretilen biyoyakıtın çevre için daha güvenli olduğu belirten Vince, “Yoğun emek, arazi, pestisit ve gübre kullanılan diğer biyoyakıt kaynaklarına göre çim çok daha avantajlı” diye konuşuyor.
Yakıt fiyatlarına bağımlılığı azaltabilir
Çimden biyoyakıt üretiminin gelişmesiyle 100 bin kişilik istihdam sağlanabileceğini söyleyen Vince, “İngiltere ihtiyacı olan tüm yakıtı kendisi üreterek küresel yakıt fiyatlarının baskısından kurtulabilir. Aynı şey fiyatlardan olumsuz etkilenen tüm ülkeler için geçerli” diyor.