TEMA Vakfı tarımsal üretime zarar veren kömür madenciliği ve termik santral projelerine karşı kampanya başlattı.
Konya ve Karaman’da kurulması planlanan kömür ocakları ve kömürle çalışan termik santraller tarımsal üretimi tehdit ediyor. Bölgede insan sağlığı ve tarımsal yaşamı korumak için TEMA Vakfı harekete geçti.
18 bin hektar araziye termik santral
İki ilde tarım ve mera alanlarından oluşan 18 bin hektar genişliğinde arazinin kömür yatırımlarına açılması planlanıyor. Yatırımların temel ayağını ise 4 bin 500 megavatlık bir kömür santrali projesi oluşturuyor.
Bölgede Türkiye’nin en önemli üretim alanlarının bulunduğuna vurgu yapan TEMA Vakfı, “Kömür Üzer” başlığı ile tarım arazilerinin yanı sıra yer altı suları, dereler ve göllerin de kirlenme riskiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekiyor.
Soframızdaki gıda tehdit altında
“Termik santrallerde yakılan kömür havamızı, suyumuzu ve toprağımızı zehirliyor” diyen TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Domates, biber, elma, portakal gibi birçok sebze ve meyve külle kaplanıyor ve yanıyor. Ayrıca toprakta biriken ağır metaller bu ürünler yoluyla insanlara geçebiliyor. Soframızdaki gıda, soluduğumuz hava kömür tehdidi altında” diyor.
Sulu tarım imkanı kalmayacak
Karaman’da kömür rezervi üzerinde bulunan köylerden Akçaşehir’in yıllık tarımsal gelirinin 80 milyon TL olduğunu söyleyen Ataç, “Kömür ocağı açıldığında bu alanın sadece üçte birinden yeraltı suyunun çekilmesi sonucu 5 bin hektar alanda sulu tarım yapma imkanı kalmayacak” diye konuşuyor.
Toplanan imzalar Bakanlığa gönderilecek
Ataç ayrıca Eskişehir-Alpullu, Afyon-Dinar’ın yanı sıra Trakya ve Çanakkale’de proje aşamasındaki termik santrallerin de tarımsal üretime büyük zarar vereceğini belirtiyor. TEMA Vakfı’nın başlattığı Kömür Üzer kampanyası sonucu toplanan imzalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderilecek.