Pamukta sürdürülebilir tarım ilkelerini hayata geçiren İyi Pamuk standartları, Türkiye’de beyaz altının parlak günlerine geri döndürmeye aday.
Bir zamanlar Türkiye’de adeta tarımın sembolü olan, bugünlerde ise eski günlerini arayan pamukta üretim standartlarını yükseltmek için çalışmalar sürüyor. Sürdürülebilir tarım ilkeleri ve modern işletmeciliğe dayalı İyi Pamuk uygulamaları bu çabaların önemli bir kısmını oluşturuyor.
Dünyada Better Cotton (İyi Pamuk) olarak tanımlanan bu üretim sistemi, küresel çapta faaliyet gösteren İyi Pamuk İnisiyatifi (BCI) tarafından teşvik edilen ve ekimden ürün işlemeye kadar tüm uygulamaları kapsayan bir ilkeler bütününü oluşturuyor.
Üreticilere eğitim veriliyor
Sürdürülebilir pamuk tarımı Türkiye’de de İyi Pamuk Uygulamaları Derneği’nin (IPUD) çabalarıyla yaygınlaşma süreci içinde. Dernek ülke genelinde eğitim ve üretici düzeyinde kurumsallaşma çalışmalarına hız verdi.
IPUD, uluslararası olarak kabul görmüş İyi Pamuk standartlarında üretim yapan ve Üretici Birim adını verdiği yerel işletmelerle Mart ayı içinde eğitim çalışmaları gerçekleştirdi. İzmir, Aydın, Denizli, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana ve Gaziantep’te gerçekleşen toplantılara pamuk üreticilerinin yanı sıra çırçır işletmeleri ve Ziraat Odaları temsilcileri de katıldı.
“İyi Pamuk” ne demek?
İyi Pamuk üretim standartları ürün kalitesi ve veriminin yanı sıra çevre ve insan sağlığının korunması hedeflerini de içeriyor. Sistemin ana başlıklarını toprak sağlığı, doğal yaşam, suyun etkin kullanımı, ürün koruma, lif kalitesi, “insana yakışır” iş ve iş güvenliği konuları oluşturuyor.
Dışa bağımlılığı azaltacak
Pamuk üretilen tüm bölgelerde İyi Pamuk ölçütlerini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen IPUD Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon, “Markaların alım tercihleri sürdürülebilir standartlarda üretilen pamuktan yana. Hem çevresel, ekonomik ve sosyal katkılarından dolayı hem de Türk sanayicisinin dışa bağımlılığını azaltmak için İyi Pamuğun yaygınlaşması önemli” diyor.
Türkiye’de 2013’te başladı
Türkiye’de ilk olarak 2013 yılında devreye giren İyi Pamuk standartlarını dünya genelinde 24 ülkede toplam 1,5 milyon üretici uyguluyor. BCI’ın hedefi 2020 yılında dünya pamuk üretiminin yüzde 30’unu sürdürülebilir ölçütlerde olmasını sağlamak.