Düşük üretim ve yoğun fiyat artışıyla karşı karşıya kalan nohutta ithalat vergisi geçici olarak kaldırıldı.
Son 1 yıl içinde fiyatları yüzde 58 artan nohutta ithalata uygulanan vergiler Temmuz ayına kadar sıfırlandı. Yüzde 19,3 olan gümrük vergisinin geçici olarak kaldırılması iç piyasadaki yüksek fiyatları düşürmeyi hedefliyor.
2016 yılında dramatik bir düşüş yaşayan rekolte, nohut fiyatlarının ciddi oranda yükselmesine neden oldu. Fiyat artışında diğer tarım ürünlerini geride bırakan nohuttaki krizde artan ithalatın yanı sıra kur etkisinin de bir diğer faktör olduğu belirtiliyor.
Fiyat artışı tersine çevrilecek
Son dönemde ithal nohutlar yurtiçi tüketimde payını hızla genişletirken, Gıda Komitesi tarafından alınan karar ise kısa vadede ithalatı daha da teşvik ederek fiyat artış eğilimini tersine çevirmeyi amaçlıyor.
Yeni mahsul alınana kadar
Şu an itibariyle piyasada yerli nohut kalmadığını belirten Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, yeni mahsulün çıkacağı Temmuz ayına kadar ithalatın vergiden muaf olmasıyla fiyatların kontrol altına alınacağını söylüyor.
Üretime yönelik çözümler gerekli
Ancak bu uygulama yalnızca nohuttaki fiyat krizini geçici olarak çözmeye yönelik. Nohutta ithalata bağımlılık yoluna girilmemesi için ise verim ve rekolte gibi üretim bazlı köklü sorunları çözüme kavuşturmak gerekiyor. Uzun vadeli tedbirler kapsamında lisanslı depoculuğa yönelik teşvik paketi beklenirken, Gıda Komitesi nakliye ve soğuk zincir depolama konularında da tedbir alındığını duyurdu.
Nohut en çok desteklenen bakliyat
2016 sonunda açıklanan havza bazlı üretim sistemine göre nohudun toplam 330 havzada destekleneceği açıklanmıştı. Böylece nohut havza sayısı itibariyle bakliyatlar arasında ilk sırada, genel tarım ürünleri arsında ise beşinci sırada yer almıştı.