tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

7.3.2017

Türkiye fusarium'da risk hattının başında

Türkiye fusarium

Rusya buğdaya fusarium tehlikesi üzerine araştırmalar sürerken Türkiye’nin bu yıl Rusya’nın en büyük ikinci tarımsal ithalatçısı olduğu açıklandı.

Rusya’da ilk olarak Ocak ayı sonunda gündeme gelen buğdayda fusarium tehlikesi alıcı ülkelerde de endişe yaratırken ülkenin tarımsal ithalat-ihracat rakamları da açıklandı. Buna göre Türkiye buğdayda Rusya’nın en büyük alıcı olurken toplam gıda ithalatında da Çin’den sonra ikinci sırada geliyor.

Buğday ithalatının 4’te 1’i Rusya’dan

2016 yılında Rusya’dan 1 milyar 37 milyon dolar değerinde gıda ürünü alan Türkiye’ni ithal ettiği ürünlerin başında buğday başta olmak üzere tahıl ürünleri geliyor. Türkiye’nin toplam buğday ithalatında da Rusya yaklaşık yüzde 75’lik pay ile başı çekiyor.

Rusya’da fusarium alarmı

Öte yandan Rusya’da üretilen buğdaylara dair tartışmalar da sürüyor. Bundan bir ay önce Rusya Bitki Koruma Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nün araştırmasına dayanan bir haberde ülkede üretilen buğdaylarda fusarium görüldüğü belirtilmişti.

20 farklı mantar iddiası

Buna göre Kuzey Kafkasya, Ukrayna gibi bölgelerde üretilen tahıllarda fusarium başta olmak üzere 20’ye yakın farklı türde toksik mantar gözlemlendi. 2016’da Rusya’dan 3,6 milyon ton buğday ithal eden Türkiye ise risk alanında yer alıyor.

Hasat arttı, kalite bozuldu

En yaygın mantari hastalıklardan biri olan ve tüketici sağlığını da tehdit eden fusarium’a dair araştırmalar sürerken, geçtiğimiz günlerde Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Yevgeni Gromiko da “Tahılda hasadımız artsa da kalite bozuldu. Sorunun incelenmesi gerekiyor” açıklamasını yapmıştı.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.