tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

28.2.2017

Rize çayının yanına Rize şekeri!

Rize çayının yanına rize şekeri!

Doğal tatlandırıcı özelliğiyle bilinen stevia bitkisi artık Doğu Karadeniz’de de çay tarlalarıyla iç içe yetiştiriliyor. Bitkinin yerli ismi ise çok geçmeden bulundu: Rize şekeri!

Son yıllarda adı giderek daha sık duyulan stevianın kökeni yüzyıllar öncesine dayanıyor. İlk olarak Güney Amerika’da yetiştirildiği bilinen bitkinin doğal tatlandırıcı özelliği onun dünya pazarındaki yerini hızla büyümeye başladı. Günümüzde en yoğun olarak Çin ve Japonya’da üretilen stevia, ABD ve başta Fransa olmak üzere Avrupa’da da artık çok popüler.

İlk hasat 2014’te

Türkiye’de ilk hasadı 2014 yılında Rize’de yapılan stevia bitkisi, endüstriyel şekerden on kat fazla tatlandırıcı özelliğe sahip. Bu özelliği ile alternatif bir doğal tatlandırıcı konumunda. Kalori içermediği için diyabet, obezite, kronik hastalıklar gibi sebeplerle şeker kullanmayan tüketiciler için de birebir.

Çay havzalarıyla iç içe

Ancak tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi stevia yetiştirmenin de incelikleri var. Organik maddece zengin ve drenajı iyi toprakları tercih eden stevia, yıllık ortalama bin 200 mm yağışa ihtiyaç ve düzenli bir yağış rejimine ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle genellikle çay havzalarıyla iç içe ekiliyor.

Hassas kurutma dönemi

Çok yıllık çalı tipi bir bitki olan stevianın, çiçeklenme dönemleri ise ağustos ve eylül ayları. Hasat sonrasında yalnızca iki gün içerisinde kurutulması gereken bitkinin, doğrudan güneş ışınlarına maruz bırakılmaması da önemli. Tüm bu özellikler onu Türkiye coğrafyası içinde belki de en çok Doğu Karadeniz’e yakıştırıyor!

rize-cayinin-yanina-rize-sekeri1.jpg

Yeni ismine alıştı!

Dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu Çaykur ekibi ile birlikte Çin’den gelen bir uzman heyet, Rize Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Bahçesi’nde stevianın deneme çalışmaları gerçekleştirdi. Temmuz ayında Çaykur tarafından ilk hasadı gerçekleştirilen stevia verim açısından olumlu sonuçlar verdi. Sonraki hasatlardan da yüksek verim alınması bitkinin bölgeye uyum sağladığını gösterdi ve steviaya Türkçe isim bile verildi: Rize şekeri!

Çaya alternatif olarak düşünülmemeli

Üretimi arttırmak için üreticilere fidan dağıtımı yapılmasını planladıklarını söyleyen Çaykur Yetiştiricilik ve Islah Kısım Müdürü Ayhan Haznedar, ayrıca bölgede bir de fabrika projesi olduğunu vurguluyor. Üretimin daha geniş alana yayılmasını istediklerini söyleyen Haznedar, buna karşın stevianın çay üretimine bir alternatif olarak düşünülmemesi gerektiğinin altını çiziyor: “Doğu Karadeniz’de çaya alternatif değil, onun yanında katma değer oluşturabilecek potansiyele sahip bir ürün olarak görüyoruz.”


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.