Afrika’nın tarım arazilerinde hızla yayılmakta olan güz tırtıllarına karşı kırmızı alarm verildi. Zararlıların Akdeniz ülkelerini de tehdit ettiği belirtiliyor.
Tahıl arazilerinin korkulu rüyası olan güz tırtılları Afrika ülkelerinde etkinliği hızla artıyor. Kıtanın batısındaki Gana’da büyük zarara yol açan iki güz tırtılı cinsinin Asya ve Akdeniz ülkelerine de yayılabileceği uyarısı yapıldı.
Akdeniz ülkeleri de risk altında!
Özellikle mısır arazilerinde ciddi kayıplara yol açan güz tırtıllarının çeltik, pamuk ve soya arazilerinde de etkili olduğu biliniyor. Uluslararası Tarım ve Biyobilimler Merkezi (CABI) Başkanı Matthew Cock, doğal yollarla ya da tarımsal ticaret vasıtasıyla Akdeniz ve Asya ülkelerinin de risk ekseninde yer aldığını söylüyor.
FAO acil toplantı yaptı
Konu ile ilgili olarak acil bir toplantı gerçekleştiren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), önlem alınmadığı takdirde zararlıların çok daha geniş çaplı bir zarara yol açabileceği ve milyonlarca insanın gıda güvencesini riske atacağı açıklamasını yaptı.
Tüm kıtaya yayılmasından korkuluyor
Güney Amerika kökenli iki güz tırtılı türünün de kıta Afrika'sında ilk kez etkili olduğu vurgulanıyor. Son olarak Zimbabwe’de tespit edilen güz tırtıllarının birkaç yıl içinde tüm kıtayı etkisi altına alması tehlikesine dikkat çekiliyor.
Hava kuvvetleri devreye girmişti
Mısırın Afrika’da tahıl üretiminin yüzde 70’ini oluşturduğu düşünüldüğünde risk daha da belirgin hal alıyor. Yakın zamanda Afrika’nın güneyindeki Zambiya’da zararlılara bağlı olarak büyük çaplı kayıp yaşanmış, hatta Aralık ayında ülkenin hava kuvvetleri salgına karşı göreve çağırılmıştı.