3 yıldır faaliyetini durdurmuş olan Alpullu Şeker Fabrikası, üreticileri ve kooperatiflerin çabasıyla üretime geri dönüyor.
Türkiye'nin ilk yerli şekerini üreten Alpullu Şeker Fabrikası 4 yıl aradan sonra üretime geri dönüyor. Fabrikanın faaliyete geçilmesi için ihtiyaç duyulan 150 bin tonluk pancar ekimi için üreticilerle anlaşıldığı açıklandı.
Uzun yıllar Trakya tarımına yön veren Alpullu Şeker Fabrikası, bölgede giderek azalan ekimler sonucu 2013'te üretimini durdurmak zorunda kalmıştı. Son olarak fabrika yönetimi internet üzerinden başlattıkları kampanya ile fabrikanın yeniden canlandırılması çağrısı yapmıştı. tarlasera.com da bu çağrıya destek vermişti.
Ne olursa olsun bacası tütmeli
Trakyalı üreticilerin ve sivil toplum örgütlerinin çabasıyla yürütülen kampanya sonucu üretim kapasitesinin 60 bin tondan 150 bin tona yükseltileceği taahhüt edildi. "Bu fabrikanın ne pahasına olursa olsun bacası tütmeli. Ve tütecek de" diyen Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramis Özgen, "Gözümüz üreticide, bu ekimi üreticimize yaptıracağız" şeklinde konuşuyor.
Hedef 90'lardaki üretim oranı
Fabrikanın üretimini 90'lı yıllarda olduğu gibi 600 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Özgen, "Fabrikamız çalışmaya başladığında bölgede yaşanan göç de duracak" diyor. "Bizim girişimlerimiz ve pancardaki kazancın artmasıyla üreticileri ikna ettik" diyen Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan ise, mevcut taahhüdün 150 bin tonu şimdiden aştığını söylüyor.
Yanlış fiyat politikaları pancara küstürmüştü
"Atatürk'ün kurduğu bu fabrikanın kapanması herkes için çok büyük bir kayıptı" diyen Arslan, 3 yıllık sürecin en önemli nedeninin fiyat politikaları olduğunu söylüyor. "Üretici yanlış fiyat politikaları nedeniyle pancara küsmüştü. Şimdi ise yeniden pancar ekmeye karar verdiler. Bu yüzden çok mutluyuz" yorumunu yapıyor.