tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.1.2017

Karadeniz'de HES çok, SİT yok!

Karadeniz

Büyük ova statüsü verilen 141 ovada tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek. Doğal ve tarımsal dokuyu tahrip eden HES’lerin sayısının arttığı Karadeniz bölgesi ise listede yer bulamadı.

Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye genelinde 141 bölge tarımsal SİT alanı olarak kabul edilirken, 71 bölge için ise çalışmalar devam ediyor. Tarımın kalbinin attığı Antalya, Konya, Şanlıurfa gibi illerin ve HES’lerle gündeme gelen Karadeniz bölgesinin ilk listede yer almaması ise dikkat çekiyor.

6,5 milyon hektar olarak açıklanmıştı

Tarım alanlarının korunması amacıyla hazırlanan düzenlemeye dair ilk açıklama geçtiğimiz Haziran ayından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten gelmişti. Çelik, ülke genelinde 184 ovayı kapsayan 6,5 milyon hektar tarım arazisinin “büyük ova” statüsü kazanacağını açıklamıştı. İlerleyen günlerde çalışma yürütüldüğü duyurulan 28 ovanın da eklenmesiyle bu sayı 212’ye çıkmıştı.

37 bölge için çalışmalar sürüyor

Söz konusu düzenleme bu hafta itibariyle resmiyet kazandı ve 49 ilden 141 bölge tarımsal SİT alanı olarak kabul edildi. Açıklanan listede yer almayan 34 ova için İl Toprak Koruma Kurulu kararlarının tamamlandığını söyleyen Çelik, 37 ovada ise çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.

karadeniz-de-hes-cok-sit-yok1.jpg

Tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, büyük ova statüsü kazanan bölgelerde tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek, yeni yapılaşmalar ise yalnızca belirtilen alanlarda mümkün olacak. Öte yandan tüm bu bölgelerde, hali hazırda mevcut plan ve projeler kapsam dışında tutuldu.

Karadeniz kıyısından “tarımsal SİT alanı” çıkmadı

Açıklanan büyük ovalar arasında Karadeniz bölgesinden hiçbir geleneksel ovanın yer almaması ise dikkat çekici. Son yıllarda hidroelektrik santrallerinin (HES) sayısının hızla arttığı Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Sinop ve Bartın gibi kıyı illerinin yanı sıra Gümüşhane, Çorum ve Amasya’dan da hiçbir bölge SİT alanı kapsamına alınmadı.

Bu bölgeler listede yok

Listede Karadeniz’in en önemli ovaları olan Bafra ve Çarşamba’nın adı geçerken Düzce ovası da büyük ova statüsü kazandı. Çeltik, soğan ve meyvecilik başta olmak üzere bitkisel üretimiyle ön plana çıkan Çorum, Suluova, Taşova, Merzifon, Tosya ve Turhal ovaları ise açıklanan listede yer almıyor.

karadeniz-de-hes-cok-sit-yok.jpg

En çok ova Gaziantep’ten

Gaziantep listeye giren 9 ovası ile ilk sırada yer alıyor. Onu Çanakkale ve Ankara 7, Burdur ise 6 büyük ova ile takip ediyor. Bitkisel üretimin en yoğun olduğu Antalya, Konya, Aydın, Bursa ve Şanlıurfa gibi iller ise ilk listeye giremedi.

HES’lerin sayısı 600’e yaklaştı

Türkiye genelinde aktif durumda 594 hidroelektrik santrali bulunuyor. Yalnızca Doğu Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren ya da yapım aşamasında olan HES’lerin sayısı 270’i buluyor. Aktif, inşaat veya proje aşamasındaki HES sayısıyla Trabzon ili ilk sırada. Geniş ovalık alanlara sahipliği yapan Amasya-Tokat bölgesinde ise 23 adet aktif HES mevcut.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.