Büyük ova statüsü verilen 141 ovada tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek. Doğal ve tarımsal dokuyu tahrip eden HES’lerin sayısının arttığı Karadeniz bölgesi ise listede yer bulamadı.
Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye genelinde 141 bölge tarımsal SİT alanı olarak kabul edilirken, 71 bölge için ise çalışmalar devam ediyor. Tarımın kalbinin attığı Antalya, Konya, Şanlıurfa gibi illerin ve HES’lerle gündeme gelen Karadeniz bölgesinin ilk listede yer almaması ise dikkat çekiyor.
6,5 milyon hektar olarak açıklanmıştı
Tarım alanlarının korunması amacıyla hazırlanan düzenlemeye dair ilk açıklama geçtiğimiz Haziran ayından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten gelmişti. Çelik, ülke genelinde 184 ovayı kapsayan 6,5 milyon hektar tarım arazisinin “büyük ova” statüsü kazanacağını açıklamıştı. İlerleyen günlerde çalışma yürütüldüğü duyurulan 28 ovanın da eklenmesiyle bu sayı 212’ye çıkmıştı.
37 bölge için çalışmalar sürüyor
Söz konusu düzenleme bu hafta itibariyle resmiyet kazandı ve 49 ilden 141 bölge tarımsal SİT alanı olarak kabul edildi. Açıklanan listede yer almayan 34 ova için İl Toprak Koruma Kurulu kararlarının tamamlandığını söyleyen Çelik, 37 ovada ise çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.
Tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, büyük ova statüsü kazanan bölgelerde tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek, yeni yapılaşmalar ise yalnızca belirtilen alanlarda mümkün olacak. Öte yandan tüm bu bölgelerde, hali hazırda mevcut plan ve projeler kapsam dışında tutuldu.
Karadeniz kıyısından “tarımsal SİT alanı” çıkmadı
Açıklanan büyük ovalar arasında Karadeniz bölgesinden hiçbir geleneksel ovanın yer almaması ise dikkat çekici. Son yıllarda hidroelektrik santrallerinin (HES) sayısının hızla arttığı Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Sinop ve Bartın gibi kıyı illerinin yanı sıra Gümüşhane, Çorum ve Amasya’dan da hiçbir bölge SİT alanı kapsamına alınmadı.
Bu bölgeler listede yok
Listede Karadeniz’in en önemli ovaları olan Bafra ve Çarşamba’nın adı geçerken Düzce ovası da büyük ova statüsü kazandı. Çeltik, soğan ve meyvecilik başta olmak üzere bitkisel üretimiyle ön plana çıkan Çorum, Suluova, Taşova, Merzifon, Tosya ve Turhal ovaları ise açıklanan listede yer almıyor.
En çok ova Gaziantep’ten
Gaziantep listeye giren 9 ovası ile ilk sırada yer alıyor. Onu Çanakkale ve Ankara 7, Burdur ise 6 büyük ova ile takip ediyor. Bitkisel üretimin en yoğun olduğu Antalya, Konya, Aydın, Bursa ve Şanlıurfa gibi iller ise ilk listeye giremedi.
HES’lerin sayısı 600’e yaklaştı
Türkiye genelinde aktif durumda 594 hidroelektrik santrali bulunuyor. Yalnızca Doğu Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren ya da yapım aşamasında olan HES’lerin sayısı 270’i buluyor. Aktif, inşaat veya proje aşamasındaki HES sayısıyla Trabzon ili ilk sırada. Geniş ovalık alanlara sahipliği yapan Amasya-Tokat bölgesinde ise 23 adet aktif HES mevcut.