tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.1.2017

Bu bölgeler tarımsal SİT alanı ilan edildi

Bu bölgeler tarımsal SİT alanı ilan edildi!

Tarıma elverişli durumdaki 141 bölgenin Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlendiği karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Tarım arazilerini koruma planı çerçevesinde Türkiye genelinde koruma altına alınacak ovalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdi. Buna göre, “büyük ova” statüsü verilen toplam 141 bölgede tarım dışı faaliyetlere izin verilmeyecek.

Resmi Gazete’de yayınlanan Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar’a göre amaç dışı kullanım, erozyon ve kirlenme gibi nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulması yaşanan ova bölgeleri tarımsal SİT alanı olarak kabul edildi.

Tarım dışına çıkarılmış araziler kapsam dışında

Ancak bu karar söz konusu sınırların içinde kalan tüm bölgeleri kapsamıyor. Karar öncesinde tarım dışı kullanıma izin verilmiş alanlar ve daha önce onaylanmış 10 hektardan büyük planlı alanlar hüküm kapsamı dışında tutuldu.

Kararın ekinde yer alan haritalarda 49 farklı ilden 141 ovanın adı ve sınırları belirtildi. Tarımsal SİT alanı statüsü kazanan bölgelerde yapılaşmanın önüne geçmek hedefleniyor. Bunun için mevcut yerleşimler korunurken, yeni yerleşimler ise yalnızca belirlenen alanlarla sınırlı tutulacak.

bu-bolgeler-tarimsal-sit-alani-ilan-edildi2.jpg

Araziler üzerinden al-satın önüne geçilecek

Ayrıca tarım arazilerinin spekülatif yatırım amaçlı alınıp satılmasını önleyerek zorunlu olarak tarımsal üretimde kullanılması amaçlanıyor. Büyük ova kapsamına alınacak diğer bölgeler için çalışmalar devam ettiği belirtiliyor.

İşte listede yer alan 141 bölge

Çukurova, Afyonkarahisar, Çöl, Sandıklı, Sinanpaşa, Şuhut, Ağrı, Aksaray, Gülağaç, Çubuk, Haymana, İlhanköy, Polatlı, Sarayköy, Sarıyar, Şereflikoçhisar, Ardahan, Göle, Altınova, Balıkesir, Bandırma, Gönen, Manyas, Batman, Bozüyük, Gölpazarı, Karaağaç, Bingöl, Çeltikçi, Eğneş, Erle, Gölhisar, Karamanlı-Tefenni, Öteyüz, Biga-Bakacak, Biga-Taşoluk, Çokal, Ezine-Bayramiç, Kumkale, Tuzla, Umurbey, Kızılırmak, Bismil, Dicle, Ergani, Düzce, Edirne, Kuzova, Uluova, Çayırlı, Erzincan, Terzan, Erzurum, Pasinler, Alpu, Günyüzü-Ayvalı, İnönü, Araban, Barak-Nizip, Gaziantep İslahiye, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Yavuzeli, Yüksekova, Amik, Arsuz, Iğdır, Boğazova, Gelendost, Isparta, Senirkent, Aliağa Bakırçay, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş, Arpaçay-Kuyucuk, Meydancık, Selim-Akçakale, Çakırbağ, karaman, Yollarbaşı, Akmescit, Kadirbey, Taşköprü, Develi-Yahyalı, Güneşli, Yeşilhisar, Kilis, Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Simav, Tavşanlı, Akhisar, Kırkağaç, Manisa, Elbistan, Kahramanmaraş, Narlı, Türkoğlu, Kızıltepe, Anamur, Mersin, Silifke, Dalaman, Gökova, Köyceğiz, Muş, Acıgöl, Altunhisar-Çukurkuyu, Çiftlik, Emen, Misli, Aşağı Karasu, Ferizli, Pamukova, Sakarya, Söğütlü, Bafra, Çarşamba, Vezirköprü, Gemerek, Suşehri, Şarkışla, Cizre, Silopi, Erbaa, Niksar, Tokat, Baltalı, Banaz, Sivaslı, Uşak, Erciş, Keklik, Boğazlıyan.

Ova sınırlarını gösteren haritaların yer aldığı Resmi Gazete kararını buradan inceleyebilirsiniz.


Yorumlar
  • cengiz kaya

    benım pamuovada yolu olan koye yakın tarlam vardı sıt alanı ılan etmısler tarlanın degerı dustu kımse almıyor sımdı 1 donum tarlayla ben turkıye tarımınımı kurtaracam bız vatandas degılmıyız tarlamın degerını nıye dusuruyorsunuz madem oyel tarlamı ıstımlak et parasını ver benıde magdur etme sıt alanı duyan kacıyor tarlanın yuzune bakmıyorlar

    Osman Öztürk

    Kesinlikle haklısın.Biz ormanları da böyle koruduğumuz için koruyamıyoruz.Orman köylüsüne ver bak bakalım yakabiliyorlar mı.Benim de 1 dönüm Yerim var memlekette.emekli olunca içine tek katlı 60-70 m2 bi ev yapıp kalanını da bahçe yapalım dedik yapamazsin dediler.Niye zaten o bölgenin %80 bahçe olmuş,evler yapılmış evlere elektrik su verilmiş.İs bitmiş her yer bahçe ev olmuş eee sit alanı ilan ediyorum.Böyle tarım arazisi korunmaz.Maşa başında tarım arazisi korunmaz.Tarim arazilerini de ormanlarımızı da vatandaş koruyacak.Vatandaştan korumaya çalışmak koruma değildir.

  • Lütfi turan

    Kardeşim şehir içinde hayvancılık yasaklandı arazime ruhsat vermiyorlar neymiş tarimsal sit varmı böyle sacma kanun madur oldum yaw

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.