tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

1.2.2016

Avrupa’da gübre vergisi böyle işliyor

Avrupa’da gübre vergisi böyle işliyor

Gübrede KDV yükü yüzde 1'e düşürüldü ama tartışmalar bitmedi. Dünya ülkelerinde ise gübre-vergi ilişkisi örnek uygulamalara sahne oluyor.

1 Kasım seçimlerinde çoğu partinin ortak vaatlerinden olan gübre ve yemde vergi yükünün giderilmesi gerçek oldu. Bitki besleme ürünlerinde KDV oranı 2016’ının ilk günü itibariyle yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü. Böylece üreticinin alım gücünün bir nebze artacağı konusunda herkes hemfikir. Ancak uygulamaya temkinli yaklaşanlar da var.

1992 yılında denenmişti

Türkiye’de tarımsal girdilerde vergi yükü yıllardır tartışılıyor. Gübre desteklerinden nakliye ödemelerine kadar bu konuda pek çok şey denendi. KDV ise 1992 yılında da yüzde 1’e indirilmiş ama çözüm olamayınca bir yıl sonra tekrar yükseltilmişti. Peki diğer ülkelerde gübre-vergi ilişkisi ne durumda?

Hektar başına en çok bitki besleme ürünü tüketen ülke olan İngiltere’de gübre üzerindeki satış vergisi yükü yüzde 20. Tüketim bazında onu takip eden Almanya’da bu oran yüzde 7. ABD’de ise uygulamalar eyalete göre farklılık gösteriyor.

En yüklü vergi Macaristan’da

İsveç geçmişte fosfor içeren gübrelere vergi uygularken, bugün bu uygulamayı azot ve kadmiyum gübrelere kaydırmış durumda. Bu vergileri ödemekle yükümlü olanlar ise imalatçı ve ithalatçılar. İsveç ortalama yüzde 25 ile Norveç, Danimarka ve Hırvatistan ile birlikte gübrede en ağır satış vergisini uygulayan ülkelerden. Dünya genelinde birinci sırada ise yüzde 27 ile Macaristan geliyor.

Ürüne göre değişen oran

Avusturya ve Finlandiya gibi ülkeler 1995 yılında Avrupa Birliği’ne katılmadan önce bitki besleme ürünlerinde çeşide göre değişen vergiler uyguluyordu. Bu oran gübrenin türüne göre yüzde 10’dan yüzde 72’ye kadar değişiklik gösteriyordu. Bu vergiler özellikle azotlu gübrelerin aşırı tüketimini önlemeyi amaçlıyordu. Bugün ise bu ülkeler yaptırımlarını yüzde 20 oranındaki gider vergisine sabitlemiş durumda.

Hollanda’da sınırı aşan vergi ödüyor

Hollanda’nın gübre vergileme sistemi ise bu ülkelerden tamamen farklı. Minas (Mineral Hesap Sistemi) adı verilen ve aşırı gübre kullanımını azaltırken verimi arttırmayı amaçlayan sistem şöyle işliyor: Üretici öncelikle azot ve fosfor ürünlerinde gelir ve giderlerinin kaydını tutuyor ve bilançoyu bildiriyor. Önceden belirlenmiş olan tüketim sınırını aştığı her kilogram gübre için ise vergi ödüyor.

Venezuela vergi düşmanı!

Bitki beslemeye hiçbir vergi koymayan ülkeler arasında ise Ürdün, Lübnan, Cezayir gibi Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile Kolombiya, Peru ve Venezuela gibi Güney Amerika ülkeleri bulunuyor. Venezuela aynı zamanda vergisiz ve düşük mazot fiyatlarıyla da biliniyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.