Kalsiyum amonyum nitrat (CAN) gübreleri bundan böyle yalnızca e-reçete ile satın alınacak. Alınan gübre ise arazide Bakanlık personeli gözetiminde uygulanacak.
Nitratlı gübrelerde yeni uygulamalar resmiyet kazandı. Amonyum nitrat için yasaklar kalıcılaşırken, potasyum ve sodyum nitratın kullanımı ise artık serbest. Ancak en ilginç gelişme kalsiyum nitratta yaşanıyor.
Yeni dönemde "kontrollü" şekilde satılacağı açıklanan kalsiyum nitratlı gübrelere e-reçete zorunluluğu getirildi. Ayrıca gübre uygulamaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl veya ilçe Müdürlüğü personelinin gözetiminde gerçekleştirilecek.
Başvurular İl ve İlçe Müdürlüklerinden
Piyasadaki %26 CAN ve %21 CAN kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinden satın almak isteyen üreticilerin İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Burada Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden hazırlanan e-reçeteyi bayi ya da dağıtıcıya götürmesi satın alma için yeterli olacak.
Kayıtlı olmayan üretici reçete alamayacak
E-reçete hazırlanırken üreticinin arazi ve ürün durumuna dair sistemde yer alan bilgiler göz önüne alınacak. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ya da Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi’ne (TUKAS) kayıtlı olmayanlara ise e-reçete verilmeyecek.
Amonyum nitrat tamamen yasaklandı
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden İl Müdürlüklerine ve gübre dağıtım noktalarına gönderilen talimatta, amonyum nitrat (%33AN) gübresinin tarımsal amaçlı kullanımının tamamen yasaklandığı ve üreticilere satılmayacağı belirtildi. Sodyum ve potasyum nitratta ise yasaklar tamamen kaldırıldı.
Satış işlemi esnasında bunlara dikkat!
Reçete ile yapılacak gübre satışlarının usulü de belirlendi. Buna göre; satış sırasında e-reçete üzerinde yer alan satış bilgileri ve taahhüt kısımları doldurularak bayi ve üretici tarafından imzalanacak. Satılan gübrenin firma adı da e-reçete üzerine yazılacak. Ayrıca bayi tarafından Çiftçi Yol Kontrol Belgesi düzenlenerek nakil yapılacak.
Bayiler satış bilgilerini raporlayacak
Bayilerin satışını yaptıkları gübrelere ait e-reçetelerin bir kopyasını bağlı oldukları İl veya İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak göndermesi de zorunlu. Buradaki bilgiler ilgili personel tarafından Gübre Kayıt ve Takip Sistemi'ndeki Bayi Stok Çıkışı’na kaydedilecek.
Tarlaya atmadan önce de başvuru zorunlu!
Kalsiyum nitrat gübresinin tarlada uygulanmasına da denetim getiriliyor. Buna göre, üretici gübreleme yapabilmek için e-reçete ile birlikte yine İl veya İlçe Müdürlüğüne başvuracak. Gübreleme tarihi burada hazırlanacak takvime göre belirlenecek.
Personel denetiminde yapılacak
Tarladaki gübreleme esnasında ilgili üreticinin yanı sıra Tarım İşletme Danışmanı veya bir başka personelin hazır bulunması zorunlu. Uygulamanın ardından tarih ve kullanılan gübre miktarı belgelenecek ve sisteme kaydedilecek. Arazide denetimli gübre uygulamasının ne ölçüde etkili olacağı ise şimdiden merak konusu.