ChemChina-Syngenta arasındaki dev anlaşmanın rekabet kurulları tarafından onaylanıp onaylanmayacağı Nisan ayında belli olacak.
Küresel tarım sektörünü sarsan ChemChina-Syngenta anlaşmasının resmileşmesinde önemli bir adım daha atıldı. İki firma, Avrupa Birliği Birleşme Tüzüğü’ne uyumluluğu için yapılan düzenlemeleri yetkililere sundu. Anlaşmanın onaylanıp onaylanmayacağı ise 12 Nisan tarihine kadar belli olacak.
Rekor niteliğinde anlaşma
İsviçre merkezli tohum ve pestisit firması Syngenta’nın, Çin’in devlet merkezli kimya şirketi ChemChina’nın yaptığı satın alma teklifini geçtiğimiz Şubat ayında kabul etmişti. 43 milyar dolar değerindeki anlaşma AB’de Asya merkezli bir firmanın gerçekleştirdiği en büyük satın alma hamlesi olarak tarihe geçmişti.
Fiyat artışı riski var
Avrupa Komisyonu rekabet politikasından sorumlu üyesi Margrethe Vestager, birleşmenin fiyat artışına yol açabileceğini ve üreticiler için arz seçeneklerini sınırlama olasılığı barındırdığı endişesi taşıdıklarını belirtmişti.
Anlaşmalar Ar-Ge odaklı olmalı
ChemChina-Syngenta’nın yanı sıra geçtiğimiz yıl duyurulan Dow-DuPont ve Bayer-Monsanto anlaşmaları da rekabet kuralları çerçevesinde uzunca bir süredir değerlendiriyor. AB yetkilileri anlaşmaların Ar-Ge ve inovasyon odaklı olduğunun tam anlamıyla kanıtlanması gerektiğini belirtiyor.